Expositie ’IVN 50 jaar Op de versiertoer’ Landschap

Expositie ’IVN 50 jaar Op de versiertoer’

Geldrop 12 mei 2022

Versiergedrag en hofmakerij in de dierenwereld, daarover gaat de jaarexpositie bij het jubilerende IVN Geldrop. Na twee sluitingen door coronamaatregelen gaan de deuren opnieuw open. Op zondagen van april tot november is iedereen tussen 14 en 17 uur welkom in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Toegang gratis.

Driemaal is scheepsrecht
Het 50-jarig jubileum van IVN Geldrop in coronajaar 2021 kon slechts beperkt gevierd worden. Daarom hoopt de natuurvereniging des te meer dat de expositie eindelijk een halfjaar achtereen te zien kan zijn. Sinds de officiële opening door burgemeester Van Bree en wethouder Van Otterdijk in maart 2020 waren de deuren slechts enkele zondagen geopend. Aangezien bij een feestje versieren hoort, komt het goed uit dat de expo over (dieren) versieren gaat.

Dieren op de versiertoer
Versieren kun je op veel manieren. Om op te vallen kun je jezelf uitdossen met mooie kleding, make-up, veren. Je pronkt met je six pack of borsten. Je imponeert met je zang- of danstalent, je kennis of kunde of bezit. In het dierenrijk is het niet veel anders. Knok- en verkleedpartijen, machogedrag en vrouwelijke verleidingstactieken, lekkere hapjes… Wat dieren allemaal doen om seks te krijgen, daarover gaat de tentoonstelling met eigen documentaire van IVN Geldrop.

Van seinlicht tot travestie
Pronkstuk van de expositie is een opgezet edelhert, zijn gewei versierd met grassen en takken om nóg indrukwekkender over te komen. Een pauw imponeert met zijn schitterende staart, glimwormwijfjes lokken met hun licht de mannetjes. Korte keuzefilmpjes tonen onder meer roodverkleurende stekelbaarsjes, baltsende futen en vechtende kemphanen. Onder de kemphanen – vroeger talrijk aanwezig maar door moderne landbouwmethoden in Nederland als broedvogel vrijwel uitgestorven – komen ‘travestieten’ voor die stiekem met beide seksen paren.

Hemelgeit en twittervlucht
Welke staart mekkert bij lekkere trek? Welk dierengeluid kunnen kinderen en jonge vrouwen wel horen maar mannen niet? Via koptelefoons hoor je geluiden van dieren op vrijersvoeten. Een minigarderobe nodigt kinderen uit dieren gepast te kleden: welke verleider past bijvoorbeeld een blauwe jas of zwarte stropdas? Uitdagend is de draaizuil: daarmee kun je wel 256 verschillende dieren samenstellen! Verzin daar maar eens namen bij… In het koetshuis van De Paardestal  zijn vitrines ingericht die deels aansluiten bij de versiertoer en er draait doorlopend een korte documentaire, gemaakt door de Werkgroep Beeldpresentatie.

Poster

Zin in meer?
Steun je IVN, dan beleef je nog meer natuur! Op deze website kun je je aanmelden. Nieuwe leden ontvangen, naast een cadeautje en korting op cursussen, 4x per jaar het kleurrijke blad Mens & Natuur en maandelijks onze digitale nieuwsbrief. Ook zijn we op zoek naar meer vrijwilligers. Kijk eens bij onze vacatures als je mee wilt doen of informeer via een mailtje of je anderszins wat kunt betekenen voor IVN. Ook via onze pagina op Facebook beleef je nog meer natuur!

Ontdek meer over

Deel deze pagina