

BMF Nieuwsbrief
Training | Natuurinclusieve zon- en windparken met de Training Energieboswachter
We gaan weer beginnen! Dit voorjaar organiseren we weer de training Energieboswachter. Deze is onmisbaar voor leden van energiecoöperaties en natuur- en milieuorganisaties in Brabant.
In twee maanden tijd word je opgeleid tot burgerexpert voor natuurinclusieve zon- en windparken. Onder leiding van deskundigen van de BMF en gastsprekers krijg je tools en informatie die nodig zijn om zon- en windprojecten te beoordelen op de effecten voor natuur en biodiversiteit. Zo draag je zelf bij aan een natuurinclusieve energietransitie.
Meld je nu aan! Voorkennis over de energietransitie of ecologie is niet vereist. Er zijn maximaal 25 plaatsen beschikbaar, vol = vol.
JongRES en BMF roepen bedrijven op om energie te besparen
Jongeren van JongRES en de Brabantse Milieufederatie maken zich hard voor energiebesparing. Samen hebben we 125 bedrijven die ’s nachts hun verlichting aan hadden staan, vriendelijk verzocht om hun lichten te doven. De bedrijven uit Eindhoven en Den Bosch ontvingen tips om hun verlichting te verduurzamen en zo geld en energie te besparen.
Omdat er nog veel meer energie te besparen valt, gaan we in het najaar door met deze actie! Vind je het leuk om ons hierbij te helpen? Heb je ideeën hoe we de actie kunnen verbeteren?
Neem contact op met Hanne via hanne.vandeven@brabantsemilieufederatie.nl
Podcast | Op de bres voor een groene RES
Hoe zorg je dat de natuur en het aanleggen van zonne- en windparken harmonieus samen gaan? In de tweedelige podcastserie ‘Op de bres voor een groene RES’ onderzoekt Annie van de Pas (directeur Natuur en Milieufederaties) voorbeelden van geslaagde zonne- en windparken. Welke rol spelen gemeenten daarin? En wat kan je als beleidsmedewerker doen?
De NMF’s willen bewonersinitiatieven, ambtenaren en beleidsmakers inspireren om de kansen die er zijn voor de energietransitie én natuur en landschap te omarmen.
Beluister de podcast via Spotify…
Zo gebruik je de Omgevingswet in de natuurinclusieve energietransitie
De invoering van de Omgevingswet is opnieuw uitgesteld, naar verwachting tot 1 oktober 2022 of 1 januari 2023. Onderdeel van de nieuwe wetgeving is dat gemeenten een omgevingsvisie en een omgevingsplan dienen op te stellen.
Als inwoners of bewonersinitiatief kan je nu al (informeel) meedenken en -praten over de visie en plannen van jouw gemeente. Bijvoorbeeld door groene en duurzame ideeën in te brengen via een zienswijze op de ontwerp omgevingsvisie of ontwerp omgevingsplan.
Om je op weg te helpen, heeft de BMF samen met anderen de site samenvooronzeleefomgeving.nl gelanceerd. Hier vind je informatie over de Omgevingswet, algemene voorbeeldbrieven (zienswijzen) en veel informatie over wat deze wet voor jou betekent.
Kijk op samenvooronzeleefomgeving.nl…
Publicatie | Routekaart naar een aardgasvrije en duurzame wijk
De komende jaren hebben we een flinke opgave om onze wijken en woningen aardgasvrij en duurzamer te maken. Als bewonersinitiatief kan je flink wat invloed hebben op de manier waarop dat gebeurt. Zeker door dit samen met je buurtgenoten én de gemeente te doen.
Maar hoe pak je dit nu aan? En waar moet je aan denken bij een complex onderwerp als de warmte-transitie? Een speciale routekaart van de Natuur en Milieufederaties helpt je op weg.
Notitie | Laat beperkingen van elektriciteitsnet géén ‘showstopper’ worden
De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan plannen voor zonne- en windenergie. Maar een kink in de kabel dreigt: onze stroomnetten blijken ontoereikend. De Natuur en Milieufederaties, Natuur & Milieu en Milieudefensie maken zich hier grote zorgen over.
In een notitie zetten de natuur- en milieuorganisaties op een rij welke risico’s de ‘netcongestie’ heeft voor een voortvarende en verantwoorde energietransitie. En welke ingrepen noodzakelijk zijn om die te vermijden.
Lees de notitie: ‘Laat netcongestie geen ‘showstopper’ worden voor een voortvarende en verantwoorde energietransitie’…
Longread | Waarom we moeten praten over warmte in de energietransitie
Veel Nederlanders denken na over het wel of niet nemen van zonnepanelen. Dat is een goede eerste stap. De volgende stap in de omschakeling naar duurzame energie is de warmtetransitie. Hoe gaan we onze huizen verwarmen als we geen aardgas meer gebruiken?
De BMF ondersteunt aangesloten organisaties en energiecoöperaties bij de warmtetransitie. Daarnaast adviseren we overheden bij een natuurinclusieve energie- en warmtetransitie. Meer weten?
Lees het artikel: Waarom we moeten praten over warmte in de energietransitie…