Verslag van de excursie 9 maart 2024 van de cursisten van de Vogelherkenningscursus

Als eerste gingen we naar Camera Nu op Urk om ons licht op te steken over kijkers en telescopen. We werden hartelijk ontvangen met koffie. Het was een leerzame presentatie van William Harpe van Camera Nu. Hij heeft uitgelegd hoe kijkers en telescopen opgebouwd zijn. Lenzen en prisma’s spelen een belangrijke rol. Randonscherpte, kleurafwijkingen en licht verlies zijn belangrijke schakels in de kwaliteit van kijkers en telescopen. De rand-onscherpte speelt wel bij goedkopere kijkers en telescopen. Ik zou zeggen de kijkers en telescopen in het middensegment lijken me goed te voldoen. Voor de fijnproevers blijft dan het hogere segment interessant. Kijkers van 7 x vergroting voldoen goed, mijn ervaring. Bij hogere vergroting heb je veel meer last van trillen. Of je moet een statief gebruiken.

Na de lezing gingen we naar de Kamperhoek waar we de alleen op het open stuk de geleende kijkers en telescopen van Camera Nu getest hebben. De verschillen zijn klein. Wat we zagen waren veel Grauwe Ganzen en de nesten van Aalscholvers.

Daarna reden we over de dijk langs het Ketelmeer richting Ketelhaven. Daar zagen we veel Kuifeenden, Futen, Grote Zaagbekken en tot mijn verrassing Toppers. Deze lijken erg op Kuifeenden. De vrouwtjes vallen op door het wit aan de snavelbasis. De mannetjes hebben een grijze rug i.t.t. de Kuifeenden waar deze zwart is. Toppers doen hun naam eer aan omdat ze eigenlijk alleen voorkomen op het IJsselmeer. Dit was heel bijzonder. Bij de sluis bij Ketelhaven was niet zo vogelrijk. De meesten gingen gezien de tijd richting Dronten en een klein aantal namen de route richting Kampen. De platen op het Vossemeer vielen droog door de harde oostenwind. Voor het eerst sinds maanden. Daar zagen we zeker tegen de honderd Grutto’s. Die zie je elk jaar in deze periode als tussenstop op weg naar hun broedgebied in ons land, Scandinavië, Rusland en vooral IJsland.

Bij deze de vogellijst van waargenomen soorten.
Aalscholver, Bergeend, Blauwe Reiger, Brilduiker, Buizerd, Dodaars (door enkelen gezien), Fuut, Grauwe Gans, Grote Zaagbek, Grote Zilverreiger, Grutto (tegen de honderd!), Kievit, Knobbelzwaan, Kokmeeuw, Kolgans, Krakeend, Kuifeend, Meerkoet, Nijlgans ?, Nonnetje, Pijlstaart, Scholekster, Slobeend, Stormmeeuw, Tafeleend, Topper (door de meesten gezien, bijzondere waarneming, ik heb ze nog nooit gezien op het Ketelmeer), Wilde Eend, Wintertaling, Zilvermeeuw.

Misschien nog iets vergeten? De dik gedrukte soorten hebben we op de drooggevallen plaat van het Vossemeer gezien.

 

Peter