Cursussen

 

Algemeen

De werkgroep cursussen houdt zich bezig met het voorbereiden en organiseren van verschillende cursussen. Hieronder staan alle soorten cursussen vermeld.

De werkgroep is naarstig op zoek naar mensen die een natuurcursus  willen voorbereiden en de organisatie tijdens de avonden op zich kunnen nemen. Heeft u interesse neemt u dan contact op met het bestuur van de afdeling. Ook docenten zijn welkom om ons team te versterken.

Contactpersoon : Dirk de Haan e-mail: dirk.dehaan@kpnmail.nl
Organisatie : Vacant
Docenten: Johan Bonsink, Dirk de Haan, Peter Hermelink en Jaco Houweling.

Natuurcursus

De Natuurcursus wordt twee maal per jaar gegeven. Een voorjaarscursus en een najaarscursus. De cursus bestaat uit vier theorie-avonden en vier excursies op zaterdag en kost ongeveer €45,00.
De laatste cursus is in het najaar van 2022 gegeven. De volgende cursus start op 24 mei 2023.

Maak jij je zorgen over klimaatverandering en wil je geïnspireerd raken door gelijkgestemden? En wil jij ook een bijdrage leveren aan de klimaattransitie? Anderen ontmoeten die al een stap durven te zetten op hun werk of in hun thuissituatie?

Dan is de klimaatcursus iets voor jou. Op 14 november 2022 is de informatieavond van deze cursus. Midden januari 2023 is deze cursus gestart. Op dit moment zijn er geen plannen voor een herhaling of een opvolger.

Organisatie klimaatcursus: Marlies Zwanenburg.

Natuurgidsenopleiding

Wat houdt de opleiding in?
De opleiding beslaat 1,5 jaar en bestaat uit lesavonden (1 keer in de twee weken) en excursies (ongeveer 1 keer per maand). Van februari 2019 tot oktober 2020 is de laatste opleiding gegeven (met uitloop door Corona). Als de opleiding met goed gevolg is gedaan, ben je landelijk erkend als ‘IVN-Natuurgids’.

Afdeling Dronten is te klein om zelfstandig de opleiding te organiseren. Daarom organiseren we deze opleiding samen met alle afdelingen in de provincie Flevoland. Naar verwachting zal de volgende opleiding begin 2024 starten.

Daar hoef je natuurlijk niet op te wachten. Wordt nu al lid van de afdeling en doe mee aan de activiteiten of volg de natuurcursus. Hier leer je al vast iets ter voorbereiding aan de opleiding tot IVN Natuurgids.

Eenmaal natuurgids kun je aan het werk als vrijwilliger bij jouw IVN-afdeling met allerlei educatieve activiteiten op natuur- en milieugebied, zoals b.v. het organiseren en begeleiden van natuurwandelingen,
fietstochten, natuur-activiteiten voor de jeugd enz.

Cursus vogels herkennen voor beginners

Op begin 2024 is deze vogelcursus van start gegaan. De cursustheorie wordt gegeven op 5 dinsdagavonden met op de zaterdag daarna een veldexcursie. Elke maand is er één theorieles en een excursie. Het aantal aanmeldingen overtreft het aantal deelnemers dat we aankunnen. Er is dus een wachtlijst voor de cursus volgend jaar.

Wie deelneemt leert vogels herkennen aan de hand van foto’s en zang van de vogel. Ook wordt er iets verteld over de bouw van vogels, vogeltrek en biotopen. Bij de eerste excursies worden de wintergasten behandeld gevolgd door excursies waarbij de broedvogels in dit gebied centraal staan.

Organisatie Peter Hermelink en Gerard Wieten. Docent Peter Hermelink.