Nestkastjes controle 2022 Biddinghuizen

Dit voorjaar ben ik voor het eerst meegegaan met de IVN groep Biddinghuizen. De introductie in deze groep ging met een kleine omweg via onze buurman Gerard.  Hij is al jaren vrijwilliger bij  Landschapsbeheer Flevoland en de IVN groep. De eerste buiten bezig zijn klus was  bij Landschapsbeheer Flevoland. Gerard vertelde  begin april dat hij onder leiding van Harold van Landschapsbeheer op pad ging om opkomende berenklauw uit te graven en dat iedere hand om te helpen welkom was. Een uitgelezen manier om in te burgeren in Biddinghuizen na onze  verhuizing van de Utrechtse Heuvelrug naar de polder afgelopen februari.  Berenklauw uitgraven bleek een pittige klus: De planten zijn diep verankerd in de voormalige Zuiderzee bodem.  De naam Bereklauw heeft de plant te danken aan zijn bladvorm niet aan zijn wortels die krampachtig klemmen in de klei.

Nestkasjes controleDe  volgende klus werd met de IVN  nestkast controle groep in het Biddingbos.  Een actieve  groep IVN vrijwilligers die zich inzetten voor natuurbeheer rondom het dorp.  Nog meer mogelijkheden om mensen in onze nieuwe woonomgeving te leren kennen.  De sfeer in  nestkast groep was gezellig. De uitnodiging om vaste vrijwilliger te worden kwam al snel: Er is werk genoeg te doen. Buiten zijn verveeld nooit. Werkend in de natuur de omgeving leren kennen met mensen die al jaren in de polder wonen is geweldig.  De verhalen die zij vertellen over het ontstaan van het Flevolandschap  ruim 60 jaar geleden zijn boeiend.  Zelf pioniers van de polder of hun ouders die zestig jaar geleden hun boerenberdrijf hier begonnen zijn.

Nestkasten controleren gaat op hoog niveau. De enthousiaste vrijwilligers groep ging gewapend met ladders, snoeischaar en schroevendraaier op pad om te inventariseren hoeveel nestkasten gebruikt werden.

Jaren geleden zijn er zo’n 50 kasten opgehangen rondom het eiland en in het Biddingbos. Professioneel  gemaakt door André en voorzien van een nummer.  Een aantal heeft dit jaar voor het eerst als proef een soort kokertje van gaas voor de ingang zodat het nest niet leeggeroofd kan worden door de boommarter. In 2021 heeft de boommarter verschillende nesten te grazen gehad met deze versperring zou dat voorkomen moeten worden. Vogels kunnen wel hun nest in en uit , boommarters niet.  Voor vogels geen geziene gast vind ik het een pracht zoogdier om te spotten. Maar zelden zie ik hem. Die vrolijke  behendigheid in de bomen daar kan ik van genieten. De andere kant van die vrolijkheid is het uitmoorden van nesten. De boommarter beletten de kasten te plunderen een top plan.

De vrijwilligers werden gesplitst in 2 groepjes. Iedere groep trok het bos in met een ladder en een door Ans gemaakte lijst om de bevindingen te noteren. Een secuur werk want de telling moet wel kloppen.  Een beetje gokken is er niet bij serieus moet er worden gekeken en geteld.

De ladder zorgvuldig en stabiel tegen de boom zetten bleek de lastigste opgave. Veilig er op kunnen klimmen en blijven staan belangrijk . Uit een boom vallen niet de bedoeling.  Ook het nest verstoren niet, dus alle handelingen rondom de boom moesten zo stil mogelijk gebeuren. Zachtjes of helemaal niet praten en rustig bewegen. Het nestkastje aan de bovenkant voorzichtig openen, vaak met schroevendraaier, vond ik  spannend. Wat zou je zien, eitjes, jonge vogels of nog een broedende ouder ?   Iedere nestkast voelde als een surprise uitpakken vol verwachting over  wat er in zou zitten.  Echt fantastisch om een pimpelmees op het nest te zien zitten de eieren goed beschermd onder zich.  Een verrassing waren de piep jonge boomklevers die omhoog staarden naar het mens dat een kijkje nam. Ik kon het niet laten en moest  even een foto maken.  Geweldig die wijd geopende snaveltjes van koolmeesjes of pimpelmeesjes omdat zij een ouder met voer hadden verwacht geen mensenhoofd.

Echt genieten op hoog niveau. Wat super gaaf om mee te  kunnen doen. Alle waarnemingen werden genoteerd op  de door Ans gemaakte lijsten.

Ik heb geleerd dat de pimpelmees gemiddeld meer eieren legt dan de koolmees en dat de winterkoning zijn nest vol sleept met materiaal.

Aan het eind van het broedseizoen in juli zijn alle kasten voor het laatst geïnspecteerd. Oude nest resten zijn eruit gehaald.  Geïnventariseerd is  waar kasten vervangen moeten worden of gerepareerd.  Jaarlijks verdwijnen er een aantal  worden vernield.  André is er maar druk mee.  Zijn anti -boommarter- inbraak- sluisje heeft prima gewerkt. Dit jaar geen gepredeerde nesten.

Alle voor het laatst ingevulde papieren 2022  gingen weer mee met Ans. Voor haar een intensieve taak na meerdere controles van de afgelopen maanden de broed resultaten van 2022 te inventariseren.Nestkastjes controle

Dat de resultaten positief zijn is duidelijk. Dat ik ook genoten heb ook,

Met plezier heb ik mee gewerkt en ben blij met de uitnodiging van mijn buurman Gerard om IVN vrijwilliger te worden, wonen in de polder bevalt mij prima en ik verheug me op de nestkasten controles in 2023 , wat een fantastische ervaring

Wilma Firet-Dijkstra