Paddenstoelen

Paddenstoelen! Nu al?

Delft 8 augustus 2023

Nieuws uit de natuur

Wie het natuurnieuws volgt of haar ogen de kost geeft dezer dagen, hoeft niet lang te zoeken naar paddenstoelen.  Door het natte weer is het wat dat betreft deze zomer alvast wat herfst. Wat anders wel eens in de vroege herfst of late zomer voorkomt, zien we nu al.

Tekst: Daphne Teeling, foto’s: Wim van Schie, Marianne Zinkweg en Linda van Leeuwen

Het regenachtige weer van de afgelopen weken is niet bepaald lekker zomerweer, maar het zorgt wel voor een ware explosie aan paddenstoelen in de natuur! Schimmels gedijen door de relatief lage temperatuur en hoge vochtigheidsgraad. “Wie daar oog voor heeft ziet de natuur op veel plekken veranderen in een sprookjesbos,” zegt natuurgids Grietje Loof van IVN Hoogeveen

Paddenstoelen zitten vast aan schimmels en wat je ziet is het vruchtlichaam daarvan. Die schimmel gaat het hele jaar door om zijn plekje te vinden en te eten. Als zij dan een kans zien om een vruchtlichaam te vormen, dan kan het ook ineens. Dat heeft alles te maken met water. Want tachtig, negentig, bijna honderd procent van een paddenstoel bestaat uit water. Dus met zulke buien, dan heb je een aantal paddenstoelen die er ineens zijn. Onze Delftse IVN gidsen gingen voor jullie op zoek en bekeken wat in Delft al te zien is.

Wat is er in Delft te zien?

De snelle groeiwijze, de grillige vormen en de kleuren van paddenstoelen werden vanuit het volksgeloof vaak toegeschreven aan tovenarij. Zo kregen paddenstoelen namen als duivelseisatansboleet en heksenboleet. Een heksenkring is een natuurlijk ontstane cirkel van paddenstoelen.[1] Sommige paddenstoelen, zoals de champignon, zijn eetbaar en worden verwerkt in gerechten. Andere soorten kunnen zeer giftig zijn of psychoactieve eigenschappen bezitten. Zoals gezegd zijn onze gidsen afgelopen dagen voor je op zoek geweest en hebben de volgende exemplaren al gevonden.

Reuzenbovist en geschubte inktzwam

Gids Marianne vond deze joekel van een reuzenbovist (zie haar sleutel bij de eerste foto) en geschubde inktzwam tegen in de buurt van de tweemolentjeskade

langs de tweemolentjeskade        

Welke zijn dit?

Marianne kwam ook deze cikel tegen langs de van Miereveltlaan 7-8-23

   

foto: Marianne Zinkweg

En gids Linda kwam deze tegen in de buurt van de Tanthof:

Oesterzwammen en reuzenzwammen

Onze gids Wim is op vakantie en vond oesterzwammen en een reuzenzwam in Ermelo. Hoewel dit geen Delft is, vonden we het wel leuk om te delen…

      

En jij?

Als het weer warm wordt, verdwijnen ze snel, dus ga nu vooral naar buiten. We zijn benieuwd naar wat jullie vinden. Iets tofs gezien? Stuur foto’s vooral naar ivndelft@gmail.com, met vindplaats en je naam. We plaatsen ze dan bij ons nieuws!

Meer ontdekken?

In oktober zullen onze gidsen ook een aantal paddenstoelen excursies verzorgen. Ga je dan mee?

Je kan ook alvast aan onze minicursus ‘Paddenstoelen voor beginners’ beginnen. Een GRATIS online cursus als je meer wilt weten en ontdekken.

IVN gratis introductiecursus Paddenstoelen – klik dan hier!

 

En als je zelf op pad wilt met het gezin, check hier dan onze online herfsttocht in de Hertenkamp

Online Herfsttocht Hertenkamp

Ontdek meer over

Deel deze pagina