Vogels

9 november: Natuurlezing Scholeksters gaan het dak op!

Delft 25 september 2023

Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. De tweede lezing is 9 november 2023.

Spreker:        Rafaël Martig

Waar:            De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft

Wanneer:      9 november 2023, 20.00 uur; zaal open vanaf 19.40 uur

                      De avond duurt, met koffiepauze, tot ongeveer 22.00 uur

Toegang gratis, ook gelijktijdig online te bekijken, via:

https://www.youtube.com/@natuurlezingendelft

 

2023 is het Jaar van de Scholekster, dit is een alarmroep omdat de aantallen al decennialang sterk afnemen. In het verhaal van Rafel over de scholeksters neemt hij jullie mee in de geschiedenis van deze eigenzinnige vogel. Drie broedseizoenen heeft hij onderzoek mogen doen naar scholeksters op Ameland. Lange tijd waren de stroken langs de kust de enige plek waar broedende scholeksters te vinden waren.
Begin van de 20e eeuw trokken ze de rijke agrarische gebieden in en voegden ze zich bij de traditionele weidevogels. Tegenwoordig zijn ze in heel Nederland te vinden en zoeken ze het graag nog hogerop. Nu het in de traditionele broedgebieden nauwelijks lukt om jongen groot te brengen, is de hoop gevestigd op de stad. Lukt het ze daar wel om voldoende jongen vliegvlug te krijgen en zal de scholekster over een paar decennia vooral bekendstaan als stadsvogel?
Met het citizen science project “Scholekster op het dak” proberen we hier antwoorden op te krijgen.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina