Landschap

Wandelfolders

Best 23 september 2021

Na 4 jaar noeste arbeid en enkele tegenslagen zijn op 31 augustus 2021 de negen folders van de Best Bijzonder! Natuurwandelingen officieel aan de Bestse gemeenschap gepresenteerd. Op het Stationsplein, bij het ‘Groene Hart van IVN’ heeft wethouder Stan van der Heijden de folders in ontvangst genomen van onze voorzitter Jan Ackermans. Daarna hebben de natuurgidsen Ivon, Marijke, Marjel en Petra de genodigden rondgeleid en laten zien dat het centrum heel wat bijzondere bomen heeft. In de Dorpswandeling is namelijk ook de bomenroute opgenomen. Via een QR-code komt men meer te weten over deze bomen.

Na een inleidend verhaal over de relatie tussen gezondheid en natuur heeft Jan de historie van het hele maakproces kort aangestipt. In de Best Bijzonder! Natuurwandelingen is nadrukkelijk het verschil gemaakt met andere wandelroutes. Zo gaat bijvoorbeeld de Vennenwandeling over de Nieuwe Heide speciaal in op soorten als de rugstreeppad en de heikikker en de verschillende soorten spechten die daar voorkomen. In de Laarzenwandeling in de Pailjaart komt het edelhert uitgebreid aan de orde. De wandeling op de Aarlesche heide en de Land van Boschwandeling Aarle zoemen in op de ontstaansgeschiedenis van beide gebieden en de samenhang tussen de twee gebieden. De Populierenwandeling in De Scheeken vertelt weer een ander verhaal over ons landschap. De wandelingen door Batadorp en Wilhelminadorp gaan in op de geschiedenis van beide wijken en slingeren zoveel mogelijk door boomrijke straten.

Na de toespraken nodigde Jan Ackermans de aanwezigen uit om met de natuurgidsen de bomenroute te lopen richting de Molen en daar het programma af te sluiten.

De folders van de negen wandelingen zijn op te vragen bij het secretariaat van IVN Best (secretariaat.ivnbest@gmail.com), maar ze liggen vanaf september ook op verschillende locaties in Best, waar ze gratis meegenomen mogen worden.

Deze wandelingen staan op deze website, maar ook op de landelijke
IVN Route-app. Gratis te downloaden via Google Play of de App Store.

Bernard van Duijnhoven maakte de foto’s.

Ontdek meer over

Deel deze pagina