Bernheze
Landschap
zondag01mrt2020

Wilgen knotten bij De Griend en Gouverneursweg

Onderhoud van de Griend langs het fiets/wandelpad naar het kasteel op zaterdag 29 februari 2020

 

Vandaag waren we met zes op de kasteelgriend om een begin te maken met ons "schoffelseizoen". Daar is het nog niet echt van gekomen: ten eerste was dat nog niet nodig, ten tweede moesten we nog ons "to-do" lijstje  afwerken.

Twee populieren waren gisteren al gezet aan de achterzijde van het griend; de derde werd vandaag geplant, ondanks het hoge water ter plekke.

Bij de mijt met de bussels, die de afgelopen weken zijn gesnoeid, hebben we beschadigde wilgen vervangen door nieuwe en met de bussels gezorgd voor een stootrand, zodat ze hopelijk onbeschadigd blijven de komende tijd.

Naast het fiets- en wandelpad van en naar de griend zijn een aantal weken geleden de wilgen ook gesnoeid. Deze peuten, breekwilgen, hebben we vanmorgen gepoot op ons rabat 4. De wilgen, duitse dot, die daar staan, hebben afgelopen seizoen erg te lijden gehad door de reeën. Ze zijn nu dus vervangen door hogere exemplaren. Het maaisel, na gebruik van zeis, hebben we nu allemaal afgevoerd. 

Ik verbaas me er telkens weer over, wat voor een unieke plek natuur dit eigenlijk is, leunend tegen het kasteel. Historisch besef doet je realiseren, dat mensen in vroeger tijden hier ook al druk bezig waren met griendhout, als pachters van de baron. Ik wil iedereen uitnodigen een keertje te komen kijken: wie weet bevalt het zo goed en wil je ook de handen uit de mouwen steken...Dat kan natuurlijk !

De kasteelgriend is nu redelijk schoon; de natuur kan nu haar gang gaan !

 

Nico Anker

Zie de foto's

 

Wilgen knotten aan de Gouverneursweg bij Van Hasselt op zaterdag 29 februari 2019

 

Het is lang geleden dat we hier gewerkt hebben. Blijkbaar heeft Toon van Hasselt het een tijdje zelf gedaan of laten doen. Indertijd zijn er nog – tussen de zes oude wilgen - een twaalftal wilgen bij geplant.

Er stond wel veel wind en er was nauwelijks zon.

Met  zeven man hebben we daar geknot. Omdat de takken niet zo zwaar waren kon het werk in een ochtend geklaard worden.

De anderen zijn tegelijkertijd bij de Griend begonnen, zodat we hier ook met minder mensen waren.

 

Peter Kriele

 

Zie de foto's