Tuin en moestuin

Impressie IVN-cursus moestuinieren

Beekdaelen-Nuth 26 mei 2023

Toen afgelopen najaar de cursus moestuinieren in het weekblad In Beekdaelen en op de website van IVN-Nuth werd aangekondigd, had niemand kunnen bedenken dat er zoveel belangstelling voor zou zijn.

Meer dan vijftig deelnemers meldden zich aan: uit Nuth en de wijde omtrek, jong en oud, meer en minder ervaren moestuinliefhebbers.

In zes bijeenkomsten van half februari tot eind mei zijn allerlei activiteiten van het moestuinseizoen aan bod gekomen. Van het voorzaaien, maken van een plantplan, bemesten, wissel- en combinatieteelt, het bestrijden van ongewenste gasten en tot het oogsten aan toe. Het bijzondere aan deze cursus was dat de docenten de onderwerpen vanuit verschillende vormen van tuinieren behandelden. Wiel en Miep Pieters, enthousiaste en zeer ervaren moestuinierders en natuurgidsen bij IVN-Hoensbroek, deden hun aansprekende verhaal vanuit een meer traditionele visie. Wendie Linders, herboriste in het buitengebied van Epen, belichtte de onderwerpen vanuit een ecologische visie. Daarbij is ook aandacht voor de invloed van de stand van de maan op weerstand van de planten, op de groei van de gewassen en de houdbaarheid van de oogst. 

In maart was er een bezoek aan de schooltuin ’t Paradijsje in Wijnandsrade. Kirstie Heijnen gaf een rondleiding waarbij zij wees op de talrijke planten die er ondanks het koude en natte voorjaar al groeiden. Verrassend veel bleek ook eetbaar. Ook gaf zij uitleg over een groentebed dat volgens het principe van permacultuur is opgebouwd. 

Het was een cursus met heel veel waardevolle informatie onder het motto: gebruik van al deze informatie wat bij jou past, wat je aanspreekt en heb vooral veel plezier in het moestuinieren! 

Door Annerie Zalmstra 

 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina