Paddenstoelenwandeling in de Herbertusbossen

Wordt een duivelsei gebakken in heksenboter? Wie eet er van eekhoorntjesbrood? Rusten elfjes uit op paddenstoelen? Paddenstoelen zijn intrigerend, hallucinerend en ze hebben een belangrijke functie als opruimers in de natuur. In de herfst zijn er de meeste te zien. Als het lekker vochtig is en nog een beetje warm zie je ze uit de grond komen. We moeten dus een beetje geluk hebben om ze te kunnen zien. Maar in de bossen bij het crematorium en de natuurbegraafplaats staan elk jaar weer veel paddenstoelen. Om ze goed te kunnen bekijken kun je een spiegeltje meenemen. Dan kun je aan de onderkant zien wat voor soort het is: een plaatsjeszwam of een gaatjeszwam. En je kunt de kleur van de sporen zien.

Vroeger wisten de mensen niet waar de paddenstoelen vandaan kwamen. Ze dachten dat als de heksen in het rond dansten er een kring van paddenstoelen kwam of dat de duivel een ei had weggelegd. Daarom hebben ze soms sprookjesachtige namen zoals duivelsei, heksenboter en elfenbankje.

Sommige paddenstoelen zijn heerlijk om te eten. Maar in het bos paddenstoelen plukken doen we niet meer, omdat er teveel zijn verdwenen. We laten ze zo veel mogelijk staan zodat ook andere mensen ervan kunnen genieten. Wij kunnen er in de winkel kopen.

Nieuwsgierig geworden? Natuurgidsen van IVN Heeze-Leende en IVN Asten-Someren nemen u mee voor een wandeling in de bossen bij het crematorium en de natuurbegraafplaats. We vertrekken bij de parkeerplaats van het crematorium van Heeze aan de Provincialeweg.

Tijd: u kunt met kinderen starten om 13.30 en de volwassenen starten rond 14.00 uur. Het is een gratis wandeling voor kinderen en volwassenen en duurt ongeveer twee uur. Neem een spiegeltje mee, dan kun je de paddenstoelen aan de onderkant bekijken, zonder ze af te plukken.

Wil je alvast meer weten over paddenstoelen? Kijk eens op https://www.ivn.nl/paddenstoelen

IVN Heeze-Leende en IVN Asten-Someren.

Voor informatie: 040-2061857 en 0493-693368.

Zwavelzwam
Waar
Herbertusbossen
Somerenseweg 120
5591 TN Heeze
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina