Beleef de natuur op 2de kerstdag

Ook zin in een frisse neus Tweede Kerstdag? De winter, zo met de kerstdagen, is een ideaal jaargetijde om een wandeling te maken in de natuur. Zeker na een drukke eerste kerstdag is het fijn even tot rust te komen door in de frisse buitenlucht te zijn.

Sluit aan bij de wandeling van IVN Asten-Someren op 26 december naar het gebied van de Dennendijkse bossen. We starten om 14.00 uur vanaf de kruising van de Venbergweg en de Boortorenweg aan de rand van het bos in Asten. De route heeft een lengte van circa 5-6 km.

Met stevige waterdichte schoenen krijgt u zeker geen koude voeten.

Er wordt gewandeld in een winters tempo om niet te koud te worden. Maar er is ook voldoende tijd om te genieten van de natuur. Immers de Dennendijkse bossen is een gevarieerd gebied met twee zogenaamde “bleeken”. De Goorkensbleek en de Hermansbleek zijn twee laagtes die ontgonnen waren voor de landbouw. Enkele jaren geleden zijn ze weer terug gegeven aan de natuur die zich hier bijzonder heeft ontwikkeld.

Alle reden dus dit gebied onder leiding van ervaren gidsen eens te verkennen!

Dennendijkse bossen

Voormalige heide gebied met uitgeveende vennen, hier Bleeken genoemd. Begin 1900 van nat naar droog, in opdracht van de gebieds eigenaar (de Gemeente Asten) ontgonnen naar een productiebos, gras en bouwland. Gedurende de laatste jaren belangrijk nieuwe natuurontwikkeling ondergaan. Zoals naar een grotere variatie van minder naaldhout, naar meer loofhout. Open plekken in het bos, voor ruigte planten, en ondiepe poelen. Tevens afgraven van bemeste aarde, dus verarming van de bodem. Vernatting doormiddel van dempen van afvoersloten. Op weg naar een natuurlijker bos. Uitleg over enkele bewoners, zoals bosmieren,ree, das, vleermuizen enz. Ook de bijzondere bodemlagen onder dit gebied komen aan bod.

De route heft een lengte van circa 5,5 km en duurt ongeveer 2,5 uur. Ivm. ongelijk terrein, rolstoel niet mogelijk. Stevig schoeisel aanbevolen.

Samenkomst : Einde verharding Venbergweg Asten

Dennendijkse bossen
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina