Verslag minicursus ‘Eetbare wilde planten’
Op 16 en 25 mei gaven natuurgidsen Leah Groeneweg en Tim Horneman een minicursus ‘Eetbare wilde planten’. De minicursus bestond uit een lezing en een excursie. De lezing op 16 mei in het Duurzaamheidscentrum was met 31 mensen goed bezocht. Leah en Tim vertelden gepassioneerd over de toepassing en werking van verschillende planten, zoals brandnetel, zevenblad en paardenbloem. Daarnaast hadden ze allerlei natuurlijk en gezond lekkers gemaakt, zoals bietenspread met dovenetel, vlierbloesemsiroop en haverplaatkoek met brandnetel. Dit konden de deelnemers zeker waarderen.
De excursie bij het Deurzerdiep viel precies in de droge uurtjes op zaterdag 25 mei. De gidsen vertelden diverse interessante én opmerkelijke zaken over de planten die onderweg te zien waren. Bijvoorbeeld dat een aftreksel van de wortel van moerasspirea wondgenezing bevordert? En dat de bladeren van deze plant toevallig naar pleister smaken? Ondanks de kalmerende werking die uitgaat van de wortels van de echte valeriaan leren we ook dat de geur van de bloemen minder aangenaam is: deze ruiken naar poep! Ook dit werd bevestigd door een aantal deelnemers.