Wandelroutes vanaf de Cantharel

Er zijn 7 wandelroutes beschikbaar vanaf Hotel/Restaurant De Cantharel in Ugchelen. Je krijgt behalve een routebeschrijving ook informatie over de omgeving en – indien gewenst – een GPS bestand. (Voor downloaden van gps bestanden zie de instructie onder aan de pagina.)
Start- en eindpunt van deze routes is bij Van der Valk Hotel Apeldoorn – De Cantharel, Van Golsteinlaan 20 in Ugchelen. Voor gasten van de Cantharel is parkeergelegenheid beschikbaar. 

Download de IVN Routes app

IVN Routes app

De hieronder genoemde routes zijn ook beschikbaar via de IVN Routes app.
Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store en in de Apple Store. Ook het downloaden van routes is gratis.

Bakenberg en Leesten wandeling – 7 km of 11 km

Routebeschrijving met informatie en routekaart (7 km variant),
GPS route (7 km variant)  

Routebeschrijving met informatie en routekaart (11 km variant),
GPS route (11 km variant)  

Deze wandeling gaat door een gevarieerd landschap van bos en heide, heuvels en dalen. Alles voorgevormd in de laatste twee ijstijden, daarna bewerkt en aangepast door de mens.
De zandbult van de Veluwe met zijn neerslagoverschot maakten het graven van sprengen mogelijk. Dit zijn waterlopen gegraven in de helling tot onder het hier hoog gelegen grondwaterniveau.
De tocht voert langs de Koppelsprengen gegraven begin 17de eeuw. Vervolgens wordt de Bakenberg overgestoken (60 meter boven NAP), onderdeel van een stuwwal gevormd in de voorlaatste ijstijd. Langs een heideven (met een verbonden legende over een verzonken gouden klok) gaat het verder langs een heidegebied boven een kleine slenk door het bos naar het grote smeltwaterdal en de golvende heide van Het Leesten. De lange variant gaat via de imposante zandduinen van het Spelderholt.

Twee-sprengenwandeling – 5 km

sprengenbeek

Routebeschrijving met informatie en routekaart
GPS route 

De wandeling voert twee bosgebieden langs een tweetal ‘sprengenbeken’, de Orderbeek en de Schoolbeek. Sprengenbeken zijn door de mens gegraven waterlopen die het proceswater (voor aandrijving en fabricage) leverden van watermolens. In de Veluwse heuvelrug tot onder de grondwaterspiegel uitgegraven ‘sprengkoppen’ zorgden voor een continue waterstroom van hoge kwaliteit voor m.n. papiermolens en later wasserijen. De verzamelnaam sprengenbeken wordt op de Veluwe meestal afgekort tot ‘spreng’. Overigens hebben de meeste sprengenbeken althans deels een natuurlijke oorsprong, zoals ook in de naamgeving tot uiting komt.

Het Orderbos is genoemd naar de buurtschap Orden. Het bos is een 172 hectare groot heuvelachtig gebied met veel naaldbos, oude beukenlanen en nog enkele heideterreinen. De bodem bestaat uit podzolgronden (een askleurige uitspoelingslaag op geringe diepte). In het Orderbos ontspringt de Orderbeek.

Van der Huchtbos-wandeling – 5 km, 3,5km (korte variant) of 11 km (lange variant)

fotoarchief IVN-Apeldoorn-foto:Hans Hogenbirk

Routebeschrijving met informatie en routekaart (5 km variant)
GPS route 5 km variant 

Routebeschrijving met informatie en routekaart (korte variant – 3,5km)
GPS route korte variant 

Routebeschrijving met informatie en routekaart (lange variant – 11km)
GPS route lange variant 

Het Van der Huchtbos beslaat 107 hectare waarvan 80 hectare bos. Het gebied ligt op de hoge oostrand van de Veluwe. De wandeling voert door een geaccidenteerd landschap met naaldhout en loofhout. Eiken- en beukenlanen worden afgewisseld met slingerende bospaden tussen dennen en berken. Sporen van reeën, herten en wilde zwijnen zijn regelmatig te zien. Een mooi uitzicht naar het noordoosten over een akkerrandwal en glooiend bouwland is de beloning aan het eind van de wandeling.
De lange variant gaat ook langs de Hoog Buurlosche heide.

Wandeling Hoog Buurlo-Ugchelse bos – 18 km
(alleen in IVN Routes app)

Deze ‘doorstaproute’ voert door een gevarieerd en geaccidenteerd landschap. Over brede lanen en smalle paadjes, door gemengd loof- en naaldbos en over een grote, stille heide waar de herder (in het seizoen) nog ronddwaalt samen met zijn honden. Onderweg kom je langs de (wel drukbezochte) schaapskooi van Hoog Buurlo, de voormalige kortegolf zendgebouwtjes van Radio Kootwijk en waan je je terug in de 19e eeuw op de zandverstuivingen bij Dabbelo. Terug over het smalle pad door het Ugchelse bos loop je langs een (begroeid) 2 km lang zandduin.

Instructie downloaden en opslaan van GPS route:

Ga met de muis op de link van het te downloaden bestand staan en klik met rechter muisknop
Kies dan uit het menu:
– Chrome: link opslaan als…
– Edge: koppeling opslaan als…
– Firefox: koppeling opslaan als..
En sla het bestand op op de locatie die je wilt (je eigen pc, mobiel of GPS). 

De routes zijn op papier ook verkrijgbaar in ‘t Buitenhuisje bij De Cantharel

foto De Cantharel