Terugblik voorvertoning Onder het Maaiveld Insecten en bodemdieren

Terugblik voorvertoning Onder het maaiveld

Amsterdam 27 maart 2023

In de afgelopen maanden is IVN Amsterdam druk bezig geweest met het organiseren van een voorvertoning van de bijzondere documentaire Onder het maaiveld. Op 25 februari was het dan zover: we mochten een divers publiek van jong en oud verwelkomen in een uitverkochte zaal in het Eye filmmuseum. 

Welkomstwoord en inleiding:

Het programma begon met een welkomstwoord en inleiding door IVN-lid, Azadeh Baghery. Zij vertelde dat het niet makkelijk is geweest voor de filmproducent om de microscopisch kleine bodemdiertjes in beeld te brengen. EMS films heeft dan ook met speciale camera’s en technieken er 3 jaar over gedaan om de verbluffende beelden te filmen die we even later te zien zouden krijgen.

Nematoden: 

Daarna gaf ze het woord aan IVN-lid Naomi Vermeulen die zelf al een jaar had uitgekeken naar deze film.  Naomi nam ons mee in de wereld van een van de hoofdrolspelers van de documentaire: de nematode. Deze staat bij velen bekend als een plant parasitaire microbe die tuinders zeker niet in hun bodem willen hebben. Naomi legde echter uit dat naast de plantetende nematode, er ook andere soorten bestaan; de bacterie-eters, schimmeleters, carnivoren en alleseters.

Omdat de nematode dus gevonden wordt in 5 verschillende voedselgroepen, kan zij op verschillende plekken in het bodemvoedselweb worden teruggevonden. Dit zegt iets over de biodiversiteit in de bodem en biodiversiteit is vaak ook evenredig aan de gezondheid van de bodem.

Nematode - onder het maaiveld

Belang van een gezonde bodem:

Waarom is een gezonde bodem eigenlijk zo belangrijk? Dat werd al in de introductie door Azadeh uitgelegd. Een ongezonde bodem brengt de biodiversiteit en onze voedselvoorziening in gevaar. Dit leidt uiteindelijk tot economische en sociale instabiliteit door conflicten en migraties. Ook kan een ongezonde bodem de gevolgen van klimaatverandering versterken.

Inspirerende verhalen:

Hoe je ervoor kan zorgen dat de bodem gezond wordt en blijft, zagen we daarna in de film. Verschillende boeren lieten zien hoe zij op hun bedrijf door methoden zoals strokenteelt en kringlooplandbouw, de bodemprocessen verbeteren. Onderzoekers leggen in de documentaire de symbiotische relatie uit tussen schimmels en planten. Ook namen we een kijkje bij lokale initiatieven zoals een gemeenschappelijke buurttuin en het voedselbos Ketelbroek vlakbij Nijmegen. Daarnaast volgden we een groep mensen die op Engels raaigras een moestuin aanlegden. We zagen hoe hiermee de biodiversiteit onder en boven het maaiveld toenam. Tussen de verhalen door kregen we prachtige close-up beelden te zien van het zeer diverse bodemleven dat aanwezig is in een gezonde bodem.

Al met al liet de documentaire het publiek lachen, verwonderen en inspireren.

Scene uit Onder het maaiveld

Q&A met de makers:

Na de film, had we de mogelijkheid om vragen te stellen aan de filmmaker en een van de cameramannen. Er bleek veel interesse te zijn en de vragen volgden elkaar snel op. Ignas en Maarten legden uit wat er allemaal kwam kijken bij het maken van de beelden, en hoe de documentaire tot stand was gekomen. Als het aan het publiek lag, hadden we nog wel even door mogen gaan. Helaas moesten we rond 15.00 uur het programma afronden en de zaal verlaten. Om zelf ook een bijdrage te leveren aan een gezonde bodem en de biodiversiteit, kregen de bezoekers een zakje met biologisch zaadmengel mee waar bijen en vlinders dol op zijn.

 Maarten Slooves tijdens Q&A voorvertoning Onder het maaiveld in Eye filmmuseum.

Waar te zien: 

Mocht je de voorvertoning hebben gemist, wees dan niet getreurd. Onder het Maaiveld is op dit moment te zien op verschillende locaties in Amsterdam zoals Eye filmmuseum, de Balie, de Filmhallen en Rialto.

Inspiratiedag Onder het maaiveld: 

Wil je meer leren over het fascinerende bodemleven en zelf de bodem beleven? Meld je dan aan voor onze inspiratiedag Onder het maaiveld, op 29 april op Stadsboerderij Osdorp.

Ontdek meer over

Deel deze pagina