JEUGD

IVN Alphen aan den Rijn heeft drie jeugdgroepen:

 

folder_algemeen_jeugdwerkgroepen.pdf

afgelast

Beste ouders en begeleiders,

Gezien de aangescherpte maatregelen van gisteravond mogen wij met de IVN jeugd, zowel de Fladderaars als de Vlinders, geen activiteiten organiseren. De beperking zit vooral in het aantal volwassenen bij elkaar.

Maar we geven de moed niet op. In de komende weken ontvangen jullie het programma voor 2021. We starten dan weer in het 2e weekend van februari. en gaan dan door tot en met november. 

We hopen jullie dan weer te zien en met jullie op stap te gaan.

Blijf gezond en geniet als gezin van de natuur en het buiten zijn. 

 

 

Normale maatregelen voor zowel de Vlinders als de Fladderaars:

 

 • We gaan naar buiten en doen daar de activiteiten.
 • We werken met diverse activiteiten. Kinderen schuiven telkens door naar een andere activiteit. Zo werken we in kleine groepjes.
 • Eten en drinken nemen we zelf mee (was al zo bij de Fladderaars en bij de Vlinders houden wij geen pauze). Ouders kunnen voor Vlinders wel drinken meenemen voor na de activiteit/
 • Je moet je altijd aanmelden. Anders kunnen wij de kinderen weer laten ophalen. Wij geven een reactie per mail terug dat je op de lijst staat.
 • We checken aan het begin van het seizoen nog even alle mobiele telefoonnummers van de ouders
 • We gaan zoveel mogelijk thuis naar het toilet. Indien noodzakelijk kan een kind naar het toilet in het bezoekerscentrum. 
 • We houden ons aan de (dan geldende) richtlijnen van het RIVM. 
 • Na de activiteit van september evalueren wij hoe het gaat en of er aanpassingen gewenst zijn. 
 • Op de website van het IVN Alphen aan den RIjn onder het kopje jeugd staat de programma's van de Vlinders en de Fladderaars tot het einde van 2020. Het nieuwe programma 2021 stellen we in het najaar samen na de evaluatie.
 • Wanneer we superslecht weer verwachten (meer dan een beetje regen), dan kunnen wij de activiteit aflassen. Wij informeren jullie op tijd. 
 • Wij zorgen voor ontsmettingsmiddelen.

Richtlijnen speciaal voor de Vlinders 

 • De activiteit duurt van 14.00 - 15.15 uur (dus iets korter).
 • Er kunnen tot nader order maar 16 kinderen komen.
 • We knutselen niet. omdat wij dan de 1,5 m tussen ouders en begeleiders niet kunnen waarborgen. Ook aan de buitentafels niet. Wel zoeken wij naar  actieve opdrachten voor buiten en ook een lekker actief spel in het thema.
 • We houden geen pauze (is voor 1,15 uur ook niet echt nodig). Er is dus ook geen koffie/thee voor ouders.
 • Kinderen zitten voor de introductie op de bank buiten. De ouders erachter of ervoor, maar met afstand tot andere volwassenen.
 • Je betaalt tot nader order per kind € 1,50 (i.p.v. €2,50) als een bijdrage in de kosten. 
 • We ontvangen je bij de tafels buiten. Daar betaal je. En loop je door naar de bank.
 • Ouders melden de Vlinders aan en geven ook aan of er een (groot)ouder mee komt of dat het kind alleen komt. Ben je niet aangemeld, dan kunnen wij je terug naar huis sturen. Dan bellen wij de ouders om het kind op te halen.
 • Voelen kinderen zich veilig bij ons, dan mogen ze ook alleen komen.
 • Er mag maar 1 (groot)ouders per kind meekomen met een maximum van 10 ouders per activiteit.
 • De activiteiten zijn voor kinderen tot maximaal 8 jaar. Je kan altijd als je ouder bent dan 7 jaar overstappen naar de Fladderaars op de 2e zaterdagochtend van de maand.

Richtlijnen speciaal voor de Fladderaars

 • We werken op de 2e zaterdagochtend van de maand van 9.15 - 11.45 uur.
 • We starten buiten op de bank links naast het bezoekerscentrum.
 • De lijsten liggen op de tafels - daar laat je weten of je er bent en daarna loop je door naar de bank. Daar staat de kruiwagen klaar.
 • Eten en drinken voor in de pauze meenemen in een (rug)tas. De kruiwagen gaat mee voor onderweg. Daar gaan de tassen in. 
 • Als we op een externe locatie zijn, dan geven wij dat duidelijk aan in de uitnodigingsmail.
 • Ouders gaan zo snel mogelijk weer naar weg. Ophalen bij de ingang van het bezoekerscentrum.
 • Sleutels en mobiele telefoons van de kinderen gaan in een doos mee (we willen niet dat we sleutels onderweg verliezen.
 • Fladderaars die het seizoen 2019/2020 betaald hebben, mogen tot en met november komen zonder extra betaling.
 • Fladderaars die ons in juni zouden verlaten mogen blijven tot en met november.
 • Nieuwe Fladderaars betalen voor de activiteiten van augustus tot en met november € 6,00. In het jaar 2021 voor de activiteiten van februari tot en met november betalen alle Fladderaars een bijdrage in de kosten van € 14,00 voor het hele seizoen.
 • Fladderaars zijn kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar. Ben je ouder, dan kan je altijd op de 2e vrijdagavond van 19.00 - ca. 21.00 uur van de maand naar de NatureXplorers. Dit is een groep van 12+. Wil je meer informatie, mail dan naar natureXplorers.ivn@gmail.com. Gerard Been of Willemijn van Maanen zullen je dan verder wegwijs maken. 

Niet meer meedoen bij Vlinders of Fladderaars of door naar een andere groep

 • Wil je niet meer op de lijst van de Vlinders, laat het dan even weten
 • Wil je Vlinder een Fladderaar worden dan horen wij dat heel graag en zetten wij je kind over
 • Gaat je kind de Fladderaars definitief verlaten, laat het dan even weten. Dan halen wij jouw Fladderaar van de lijst
 • Gaat het kind over naar de NatureXplorers, dan kunnen wij je je gegevens dan doorsturen naar de NX. Je kan natuurlijk ook zelf contact opnemen.

Wij als begeleiders hebben er weer zin in en zij gaan jullie kinderen weer mooie momenten bezorgen. 

--

Met vriendelijke groet,

IVN Jeugdgroepen Fladderaars en Vlinders

Gerda Bonninga

M. 0653403123

 

De Vlinders

Programma Vlinders aug/nov 2020

 De Vlinders (lees hier de verslagen van de activiteiten)is onze jeugdgroep voor de jongste kinderen van 4-8 jaar. En soms huppelen de kleine broertjes en zusjes gewoon mee. De Vlinders zitten in de groepen 1 tot en met 4. Op de 2e zondagmiddag van de maand komen de Vlinders bij elkaar. De exacte data met de daarbij behorende activiteit staan in de folder, die je kunt downloaden.
De activiteiten worden georganiseerd volgens het Scharrelkidsprincipe. Dat betekent dat ouders gezellig meedoen. Wanneer een kind er aan toe is, zich veilig voelt, dan kan de ouder het kind ook alleen bij ons brengen.
Met de kinderen en ouders gaan wij op avontuur in de natuur. Het moet vooral leuk en avontuurlijk zijn. En bij deze leeftijd past altijd een knutselactiviteit over het onderwerp. Zorg ervoor dat kinderen vies en vuil mogen worden. Kleed ze ’s winters warm aan en doe ze vooral laarzen of oude schoenen aan. Dit geldt ook voor ouders. We gaan altijd naar buiten. Maar plezier in de natuur staat voorop.
Kinderen betalen per keer een bedrag van € 2,50. Daarvoor krijgen ze ook drinken en iets lekkers en is er voor de ouder een kopje koffie/thee. Stuur een mail naar ons als je mee wilt doen (fladderaars.vlinders@gmail.com)


De Fladderaars

Programma Fladderaars aug/nov. 2020

De Fladderaars (lees hier de verslagen van de activiteiten) is onze jeugdgroep van kinderen uit de basisschool groepen 5 tot en met 8, grofweg gezegd van 8 – 12 jaar. Maar een kind van 7 kan ook in groep 5 zitten en een kind van 9 kan ook in een lagere groep zitten. Vandaar dat de scheiding wat lastig is aan te brengen. In overleg met de ouders bespreken wij in welke groep de kinderen komen en waar het kind het beste tot zijn recht komt.
De Fladderaars komen 1x per maand op de 2e zaterdagochtend van de maand (van 9.15-11.45 uur) bij elkaar. De data met de daarbij behorende activiteiten staan in de onderstaande folder. Wij gaan altijd met de jeugd altijd naar buiten, de natuur in! Weer of geen weer. En wij vragen ook om hen kleding aan te doen die vuil mag worden. En in de winter lekker warme kleding.
Er kunnen per jaar maximaal 40 kinderen deelnemen aan de activiteiten van de Fladderaars. De kinderen schrijven zich voor een heel jaar in. Wij vragen hiervoor een bijdrage in de kosten van € 14,00 voor het hele seizoen. Dit bedrag kan overgemaakt worden aan IVN Alphen aan den Rijn, reknr. NL85 RABO 0301 6899 62  van de Rabobank. Wel onder vermelding van Fladderaar `naam kind`.

Maar stuur altijd eerst een mail naar ons (fladderaars.vlinders@gmail.com) om te vragen of er nog een plek is. Pas na een mail van de coördinator als bevestiging ben je een Fladderaar.

 

De NatureXplorers

Ook de activiteiten van de Natuurxplorers zijn voorlopig opgeschort

De NatureXplorers, jongeren tussen 12 en 16 jaar, komen op de tweede vrijdag van de maand tussen19.00 en 21.00 uur bij elkaar. De jongeren zijn voor een heel schooljaar lid en betalen daarvoor 25,00 euro per jaar.

Voor eten en drinken tijdens de bijeenkomst wordt gezorgd. NatureXplorers bepalen samen met de begeleiders het6 programma.

Zin om een keertje mee te doen: stuur een mail naar NatureXplorers.ivn@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord.

Programma NatureXplorers 2020-2021

Lees ook het interview met Willemijn over NatureXplorers,

Publiciteit

Wij zoeken heel bewust de publiciteit. Leuk voor ons, maar minstens zo leuk voor het kind. Want wat is er leuker dan jouw foto in de krant te vinden. Trots kan je dit stuk op school of aan opa en oma laten zien. Maar mocht je niet willen dat je kind met een foto in de krant komt, laat het ons dan weten.
Voor extra informatie en een keertje proberen kun je mailen naar de coördinator van jeugdwerkgroep De Fladderaars: Gerda Bonninga. Zij is te bereiken per e-mail of mobiel: 06 - 53 40 31 23
Wij hebben ook een facebookpagina. Zoek ons onder Fladderaars en Vlinders en wordt een vriend van ons.