IVN ontvangt € 1,85 miljoen voor Nederlandse minibossen

IVN ontvangt € 1,85 miljoen voor Nederlandse minibossen

Tiny Forest 8 februari 2018

In aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Postcode Loterij op 15 februari aanstaande verraste de Postcode Loterij IVN met een donatie van € 1.850.000. De extra bijdrage gaat naar het project ‘Elke buurt zijn eigen minibos’. De komende drie jaar wil IVN honderd Tiny Forests in Nederland realiseren samen met buurtbewoners en basisschoolleerlingen. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan.

Initiatiefnemer Daan Bleichrodt, Product markt manager bij IVN, werd tijdens de Tiny Forest conferentie in Haarlem overvallen door Nicolette van Dam en haar cameraploeg. Daan: ‘In mijn werk kom ik regelmatig kinderen tegen uit bijvoorbeeld Utrecht Zuilen of Den Haag die weinig met de natuur in aanraking komen. De natuur is te ver weg voor hen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen tegenwoordig nog maar 300 meter van huis mogen spelen. Terwijl hun grootouders 1,5 kilometer van huis mochten. Juist kinderen van nu zullen te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering. Hen verbinden met de natuur is daarom essentieel. Om dat te doen moeten we de natuur binnen die 300 meter zien te realiseren. Daarom wil ik dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt.’

Minibos ter grootte van een tennisbaan

Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Onderdeel van elk Tiny Forest is een buitenlokaal waar kinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het minibos stimuleert biodiversiteit en biedt kansen om klimaatproblemen tegen te gaan.

Tiny Forest volgt de revolutionaire Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Het gebruik van inheemse planten en een speciaal bodembewerkings- en beplantingsplan maken het mogelijk bossen sneller te laten groeien dan traditioneel aangeplante bossen. In Zaandam, Delft, Utrecht, Almere en Zwolle liggen inmiddels al minibossen, die samen met kinderen van omliggende scholen geplant zijn. Met het gratis te downloaden handboek kan iedereen met de methode aan de slag: www.ivn.nl/handboektf.

Extra bijdrage

Tijdens het Goed Geld Gala maakt de Postcode Loterij bekend hoeveel geld zij dit jaar, dankzij haar deelnemers, aan goede doelen kan schenken. De schenking aan IVN is mogelijk dankzij de 2,9 miljoen Postcode Loterij-deelnemers: de helft van ieder lot gaat naar goede doelen.

Fotocredits: Roy Beusker Fotografie

Deel deze pagina