Zwartewaal zoemt!
Het afgelopen half jaar heeft Zwartewaal veel nieuwe bezoekers verwelkomd, ontdekten leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisschool ’t Want. In januari werd dankzij een bijdrage van VolkerRail en Port of Rotterdam een bijenplek aangelegd. Nu namen de kinderen een kijkje: wat vliegt er al? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat de bijen zich nog meer thuis voelen?
Urban Bee Garden
Op 13 januari gingen de bollen en planten de grond in Zwartewaal, in het parkje tussen de Hellehoek en Wilhelminalaan. JUB Holland en Griffioen Wassenaar, partners van Nederland Zoemt, legden een zogenaamde Urban Bee Garden aan op het Zuid-Hollandse eiland. Een bijentuin vol biologische, bloeiende bollen en planten: voedsel voor de bijen. Met een bijenhotel erbij, zodat de beestjes er ook kunnen nestelen.
Bijenles in de klas
En nu, een half jaar later, zoemt het er dat het een lieve lust is. Dat willen de leerlingen van ’t Want natuurlijk met eigen ogen zien. Eerst krijgen ze in de klas een echte Bijenles. Anouk en Sjoerd van IVN Natuureducatie leggen uit hoe het precies zit met de bijen. Want wat zijn wilde bijen, en wat maakt ze anders dan honingbijen? Waarom zijn ze zo belangrijk? Hoe gaat het met ze, en hoe kunnen we ze helpen? En hoe kun je ze nou herkennen?
Het nestje van de maskerbij
Daarna begint het pas echt. Met een zoekkaart in de hand duiken de leerlingen het gezoem in. ‘Een steenhommel!’ roept de een. ‘Ik heb ze allemaal al gevonden hoor!’, roept de ander. Ze ontdekken dat in het bijenhotel al echte maskerbijtjes zitten die hun gangetjes hebben dichtgemetseld. ‘Zijn dat echt bijen? Het lijken net vliegjes!’ vraagt iemand. ‘Zeker,’ zegt Sjoerd, ‘bijen kunnen dus ook heel klein zijn.’
Hotel in blik
Veel leerlingen zien voor het eerst zweefvliegen – die zweven écht! – en leren de hommels aan hun kontjes herkennen. Sommige kinderen zijn snel klaar met het zoeken en steken liever hun handen uit de mouwen. Dat kan ook: alle leerlingen kunnen hun eigen bijenhotelletje maken. Een blikje hebben ze al meegenomen, en bij de bijenplek zagen en schuren ze bamboestokjes en holle stengels. Die binden ze aan elkaar en steken ze in het blik, zodat de bijen ook bij hen thuis een warm welkom krijgen!