Zonnige uitreiking in Zuidplas

Zonnige uitreiking in Zuidplas

Nederland Zoemt 15 november 2022

Al een paar weken wist een klein groepje mensen dat het vandaag niet zomaar Natuurwerkdag zou zijn in Zevenhuizen. Tot een dag van tevoren moesten ze vooral níet rondbazuinen dat Gemeente Zuidplas door Nederland Zoemt verkozen zou worden tot Bijvriendelijkste Gemeente van 2021. Best lastig, als je zo bevlogen en enthousiast bent als de medewerkers van Zuidplas. 

5 november 2021, een zonnige vrijdagochtend in Zevenhuizen. In de berm staan wethouder Jan Willem Schuurman, 28 kinderen uit groep 8 van de Eendragt, enkele buurtbewoners en vrijwilligers, medewerkers van de gemeente Zuidplas en Groenaannemingsbedrijf Punt B.V., en afgevaardigden van Nederland Zoemt, Tauw, JUB Holland, Griffioen Wassenaar en TP Solar. De laarzen zijn al aan en de scheppen staan klaar, want straks gaan we 50m2 bijvriendelijke planten en bloembollen de aarde in zetten.

Trotse wethouder

Maar eerst wacht ons een feestelijk moment, want Gemeente Zuidplas is verkozen tot Bijvriendelijkste Gemeente van 2021! Sjoerd Luiten, projectleider Nederland Zoemt bij IVN Natuureducatie, overhandigt de prijs aan een trotse wethouder Schuurman. Hij neemt namens de gemeente een bijenhotel van TP Solar, ecologisch advies van Tauw, bijvriendelijke bloembollen van JUB Holland en bijvriendelijke planten van Griffioen Wassenaar in ontvangst. 

Ik ben blij dat onze inspanningen zijn vruchten hebben afgeworpen,” zegt wethouder Jan Willem Schuurman. “Onze inspanningen om in onze gemeente het groen meer bijvriendelijk en biodivers in te richten, is een succes gebleken. Deze prijs is een mooie bezegeling en we blijven ons uiteraard inzetten voor nog meer biodiversiteit in onze gemeente. Wat ik vooral heel belangrijk vind, is dat dit beleid door iedereen, zowel inwoners, ambtelijk, bestuurlijk en de raad gedragen wordt. Ik ben ongelooflijk trots en ik wil iedereen bedanken die hieraan heeft meegewerkt.

Team bloembollen en team plantjes

Nadat alle prijzen zijn overhandigd is het tijd om aan de slag te gaan. Veiligheidshesjes gaan aan en jassen gaan uit, want de zon schijnt volop. Medewerkers van Griffioen en Jub Holland, die de planten en bollen leverden leggen de leerlingen uit hoe de planten en bollen straks gaan groeien en bloeien. Ook wethouder Schuurman luistert mee en houdt zijn schep al in de aanslag. Zuidplas bijvriendelijkste gemeente

De leerlingen verdelen zich in Team Bloembollen en Team Plantjes, en gaan aan de slag. Ze werken hard door en krijgen zwarte handen van het toedekken van bollen en plantjes. ‘Ik heb er al 10 in de grond gezet’, zegt een meisje blij, en even verderop gilt iemand: ‘Iel, een worm!’ Een groepje jongens bespreekt wat er zou gebeuren als je oneindig door zou graven. Na een tijdje wisselen de teams en gaan ook de laatste bollen en planten de grond in. Tot slot mogen de leerlingen aarde met wormen verspreiden, in een bekertje of – voor de durfals – met hun blote handen. 

Dan zijn we klaar, en verdwijnt de zon weer achter de wolken. De leerlingen verdwijnen ook weer, hun klaslokaal in en straks naar gym. En wie weet, misschien zien ze als ze uit school komen het eerste nieuwsgierige bijtje al zoemen rond hun plantjes!

Bijvriendelijkste Gemeente verkiezing

Fotografie: TekstUeel – communicatie, Waddinxveen

Deel deze pagina