Arnhem bekroond tot bijvriendelijkste gemeente 2022

Arnhem bekroond tot bijvriendelijkste gemeente 2022

Nederland Zoemt 15 november 2022

Gemeente Arnhem is door Nederland Zoemt verkozen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. Op 11 maart neemt wethouder Cathelijne Bouwkamp de prijs in ontvangst. Arnhem zet zich samen met veel bewoners bijzonder in om van de gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen.

Klokjesbij, pluimvoetbij, lookmaskerbij: alle wilde bijen zijn welkom in Arnhem. De stad met misschien wel de meest bijvriendelijkste bewoners van Nederland. Door de hele stad zijn kleine en grote bijenoases te vinden, van geveltuintje tot stadspark. De jury van Nederland Zoemt roemt Arnhem om haar samenwerking met bewoners en lokale groene initiatieven, zoals Arnhem Zoemt. Ook het maaibeleid van Arnhem springt eruit: door de natuurvriendelijke aanpak in parken, bermen en op velden is er steeds meer voedsel voor wilde bijen.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp: ‘’Ik ben ontzettend trots dat onze stad bekroond wordt met deze mooie titel! Ik wil alle partners en inwoners bedanken voor hun inzet. Want daar gaat het om. Vanuit de gemeente zetten we in op klimaatadaptatie, een natuurvriendelijk maaibeleid en ontstenen en vergroenen. We zien vooral dat inwoners zelf gemotiveerd zijn om hun omgeving te vergroenen om zo flora en fauna te behouden. Dat is mooi om te zien en dat werpt zijn vruchten af. We zijn er nog niet, we gaan door met het inspelen op de klimaatveranderingen om onze groene stad te behouden en de bedreigde bijensoorten te helpen.’’

Meer weten over de aanpak van Arnhem? 

Lees het interview met Vivienne van Sante van de Gemeente Arnhem en het interview met Astrid Boerkamp  van Arnhem Zoemt.

Helft alle bijensoorten bedreigd

Al die inzet om wilde bijen ook in de stad een plek te bieden is broodnodig. In Nederland zoemen 358 soorten wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Zo’n tachtig procent van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.

Arnhem nog bijvriendelijker

Op vrijdag 11 maart, de eerste dag van NLdoet, neemt wethouder Bouwkamp de prijs in ontvangst. De gemeente krijgt een insectenhotel van TP Solar, bloembollen van JUB Holland, bijvriendelijke planten van Griffioen en ecologisch advies van TAUW cadeau. De planten gaan meteen de grond in: betrokkenen en buurtbewoners gaan direct na de uitreiking aan de slag. De bloembollen worden uitgedeeld onder groene buurtinitiatieven, als dank voor hun inzet voor de wilde bij.

Over Nederland Zoemt

Nederland Zoemt is een project van IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, met als doel het structureel vergroten van het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

Foto: Gemeente Arnhem, V. van Sante

Deel deze pagina