Cursus: Laat jouw gemeente zoemen

 

Cursus bijvriendelijk groenonderhoud voor gemeenten

Ben jij betrokken bij het groenbeleid van jouw gemeente en wil je dat graag bijvriendelijk uitvoeren? In deze praktijkgerichte cursus leer je hoe je dat aanpakt. Jij kunt in jouw gemeente een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van bijen.

Het doel van de cursus ‘Laat jouw gemeente zoemen’ is het helpen van wilde bijen in Nederland. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening en de natuur.

Gemeenten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voortbestaan van wilde bijen door het creëren van voedsel- en nestelgelegenheid. Hoe je dat aanpakt, leer je in deze cursus. Na het volgen van deze cursus kun je beter bijdragen aan de doelen die jouw gemeente heeft op het vlak van biodiversiteit en burgerparticipatie.

Nederland Zoemt biedt twee varianten: een incompany-cursus voor jouw gemeente en een open cursus. Op dit moment wordt alleen de incompany-cursus aangeboden. Hieronder vind je meer info en een aanmeldlink voor deze cursus.

Inhoud

In de cursus komen alle aspecten van bijvriendelijk beheer aan bod. De groene kant is de basis: welke planten kies je, hoe creëer je nestelgelegenheid en hoe werkt het onderhoud. Daarna behandelen we de beleidsmatige kant: de kosten-batenanalyse, de aanpassingen in het bestek en de aanbesteding. Je leert hoe je inwoners betrekt en hoe je samenwerkt met vrijwilligersgroepen. Door het uitwisselen van ervaringen met collega’s leer je van elkaars ‘best practices’. Als rode draad door de cursus lopen jouw dromen en wensen voor je gemeente, en hoe je die kunt vertalen naar de praktijk.

Voor wie?

Als je betrokken bent bij het groenbeleid en -beheer in jouw gemeente, is deze cursus geschikt voor jou. Je functie kan zijn beleidsmedewerker, clustermanager, beheerder, teamleider, stadsecoloog, projectleider, adviseur of assetmanager. De cursus is ook interessant voor medewerkers van provincies en waterschappen die over bermbeheer gaan.

Praktisch

De cursus betaat uit twee dagdelen plus een excursie naar een bijvriendelijke beheerd terrein. Er hoort ook een huiswerkopdracht bij de cursus, die je maakt tussen de twee lesbijeenkomsten in.

Docenten

De cursus is ontwikkeld in samenwerking met Sonne Copijn van Bee-foundation. De cursussen worden gegeven door de volgende docenten:

Incompany cursus

Deze cursus kan incompany worden gegeven. De incompany cursus bestaat uit twee dagdelen en een excursie. Deze cursus is bedoeld voor de afdeling Groen en wordt op een locatie van jouw gemeente gegeven. De cursus kost € 5.900 (ex. BTW), inclusief cursusreaders, voor een groep van 10 tot 25 personen. Bijvriendelijke gemeenten krijgen een korting van € 500.

Heeft jouw gemeente minder dan tien groenmedewerkers in dienst? Je kunt de cursus ook aanvragen in samenwerking met een naburige gemeente.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem contact op met Debby Boers: d.boers@ivn.nl

Nederland Zoemt

Deze cursus wordt georganiseerd in het kader van het project Nederland Zoemt.Nederland Zoemt is een project van IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.