Gezondheid

Rewilding met Laura

Nature Bits 1 juni 2023

Laura maakte een wandeltocht van 750 kilometer dwars door de Pyreneeën. Samen met haar vriend ging ze back-to-basics: ‘Onze grootste zorg was of we onze bestemming zouden redden op die dag. Deze tijd in de ongerepte natuur voelt voor mij echt helend.’ Bij terugkomst is het moeilijk om dit gevoel vast te houden: de deadlines en muren van studieruimtes en kantoor dringen zich weer op. Volgens Laura zouden we wat meer mogen rewilden. Zowel de Nederlandse natuur als wijzelf. Hoe verbind je je met je wilde natuur in een land zoals Nederland, waar de meeste natuur beheerd en begrensd is?

Op dit moment bestaat slechts 1% van het oppervlakte in Nederland uit wilde natuur, exclusief de grote wateren. Laura ziet veel potentie voor rewilding in Nederland: ‘Met rewilding faciliteer je natuurlijke processen, door bijvoorbeeld een gebied een tijdje terug te geven aan de natuur, zonder menselijk ingrijpen. Je ziet dit goed terug bij de Millingerwaard en de Ooijpolder.’ Tijdens haar stage bij IVN hielp ze mee met de ontwikkeling van de eerste IVN Nature Bits, natuurervaringen voor jongvolwassenen, door jongvolwassenen. Iedere Nature Bit staat in het teken van een groen thema, zoals rewilding.

Zelf verwilderen

Het is gemakkelijker om verwondering en verbinding te voelen tijdens een vakantie in de bergen of andere ‘grootsere’ natuur, maar de natuurverbinding zit hem juist ook in de kleine, dagelijkse dingen. Laura deelt vijf tips die voor haar werken – en misschien voor jou ook!

1. Gronden & offline

Met de warmere zomerdagen in het vooruitzicht is het heerlijk om je schoenen eens uit te trekken en op blote voeten op het land te lopen. En, hoe moeilijk het soms ook is, raadt Laura aan om je telefoon ook eens thuis te laten. Wil jij er helemaal voor gaan? Ga dan een weekendje kamperen zonder telefoon en mét blote voeten.

2. Het 9-5 kader

‘Zodra de zon schijnt, ben ik veel aan het wandelen tussen werk door.’ Vertelt Laura. En dat komt niet alleen je gezondheid ten goede, maar ook de kwaliteit van je werk. ‘Het idee dat we vijf dagen in de week van 9 tot 5 productief en bereikbaar zijn, vind ik niet meer van deze tijd. Even een uur wandelen tijdens de pauze zou normaal moeten zijn.’ Je kunt het aan ieder voor zich overlaten om die natuurervaringen op te zoeken, maar Laura geeft aan dat het net zo belangrijk, of misschien zelfs belangrijker is, dat werkgevers of organisaties een natuurlijke omgeving bieden en het gebruik ervan stimuleren en aanmoedigen. ‘Want als je de enige bent die deze natuurbreaks neemt, kan dat ook raar aanvoelen.’

3. (In)actief in een groene omgeving

Laura neemt graag vrienden mee de natuur in: ‘Niet per se met het idee om te gaan wandelen, maar gewoon zodat we in een natuurlijkere omgeving zijn.’ Afspreken in het park, bos, aan het water of strand is dus al een goede zet. Mocht je wel lekker aan de wandel willen, dan tipt ze de NS-wandelingen of speuren op Google maps naar groene gebieden. Daarnaast is Laura ook fan van buitensporten: ‘Je bent direct in een natuurlijkere omgeving, vaak met andere mensen en je kunt hetzelfde bereiken als wat je in de sportschool doet.’ Zelf gaat Laura graag skaten, windsurfen, wandelen, fietsen of in het buitenland klimmen.

4. Eten van dichtbij

Heb je wel eens gekeken waar je eten vandaan komt? Ons voedsel legt gemiddeld 2500 tot 4000 kilometer af voordat het op ons bord ligt. Door bewust te kiezen wat je eet, kun je je ook verbinden met de Nederlandse natuur. Laura raadt bijvoorbeeld aan om naar de markt te gaan of via lokale biologische boeren producten te kopen.

5. Natuurbewustzijn

Het is soms lastig om oog te hebben voor de natuurlijke, ‘wilde’ aspecten als je in een versteende omgeving woont. Laura probeert met aandacht en nieuwsgierigheid haar omgeving waar te nemen en patronen te ontdekken: ‘Op werk zit er bijvoorbeeld vaak een ekster in de bosjes naast de vuilnisbak. Met het weggooien van vuilnis houd ik daar nu rekening mee. Als ik niet te veel geluid maak, blijft hij rustig zitten.’

Wanneer Laura een plant of vlinder ziet die ze interessant vindt, maar niet zeker weet wat het is, maakt ze gebruik van apps zoals Obsidentify. ‘Daarmee weet ik met welke soort ik te maken heb. Dit neemt niet weg dat je natuurlijk ook kan genieten van de natuur als je níet weet wat het precies is.’

Verder lezen

  • Wil je meer weten over Laura’s wandeltocht door de Pyreneeën? Ze deelt haar verhaal op hetkanwel.nl.
  • Lijkt het je leuk om natuurervaringen voor jongvolwassenen te verzorgen of mee te doen? Lees meer over Nature Bits.
  • Benieuwd waar je terecht kunt voor lokaal en duurzaam eten? In dit artikel vind je biologische, biodynamische en regeneratieve boerderijen per provincie.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina