Klimaatsafari Schiebroek: ‘Begin van een reis naar een toekomstbestendig bedrijventerrein’

Groene Gezonde Bedrijven-terreinen Zuid-Holland 13 juli 2023

Veel steen, kale gevels en weinig groen: Schiebroek is, net als veel andere bedrijventerreinen, nu nog relatief ‘grijs’. Maar niet voor lang meer, als het aan parkmanager Edwin Markus en de ondernemers ligt. Op 16 juni 2023 organiseerden zij een Klimaatsafari. Ondernemers, gemeenten, provincie en andere geïnteresseerden werden rondgeleid op het terrein en wisselden met elkaar van gedachten over wat er allemaal anders kan.

Het is bijna 30 graden, er is geen wolkje te zien en het is verzengend heet. Op bedrijventerrein Schiebroek is goed te voelen wat hittestress precies is. Schaduwrijke groene plekjes zijn er nu nog nauwelijks. Maar daar komt verandering in. Schiebroek maakte de afgelopen jaren al de stap naar verduurzamen: op de gebouwen liggen nu zonnepanelen en naast het park is een stuk grond aangekocht waar een zonnepark met 5.000 panelen komt. En nu is het tijd voor de volgende stap: vergroenen. Dat is een zoektocht, want hoe ga je precies om met eigendom; een deel van de grond is van de gemeente en een deel van de ondernemers. En waar hoe financier je het; een flink deel dragen de ondernemers bij maar er is ook subsidie nodig. ‘We staan aan het begin van een reis naar een toekomstbestendig bedrijventerrein, dat gaan we stap voor stap doen’, vertelt parkmanager Edwin Markus.

‘Overal zijn mogelijkheden’

Dolmans Landscaping brengt voor Schiebroek in kaart wat de fysieke vergroeningsmogelijkheden zijn en Rebelgroup stelt een kosten-batenanalyse op. Mogelijkheden zijn er in overvloed, vertelt Wesley van de Ven van Dolmans tijdens de Klimaatsafari. ‘Overal zijn mogelijkheden, al zijn het kleine dingen. Het hoeft niet altijd groots te zijn.’ We staan naast een blinde gevel, op een betegelde stoep in de brandende zon. Deze stoep is net opnieuw aangelegd en dat is een gemiste kans, vertelt hij terwijl hij naar de betonnen tegels wijst. Dit is namelijk een goede plek om te vergroenen met bomen en struiken. En van de blinde gevel kan je ook een groene gevel maken.

Veilige hagen

We lopen een stukje verder: Een kleine boom staat alleen in een boomspiegel, omgeven door een stenen stoep met daarnaast parkeerplaatsen. Hier kan je een wadi aanleggen als waterbuffer, vertelt Van de Ven. Ook kun je de parkeerplaatsen deels vergroenen en wat hagen of lage sierheesters neerzetten van maximaal 80 centimeter hoog, zodat je er nog wel overheen kan kijken als automobilist.

Meer klanten

De ondernemers zijn overtuigd van de toegevoegde waarde van groen. Maar er leven ook zorgen. Want leidt een groene gevel niet tot veel wespen in je kantoor? En komen er niet veel ratten af op groene struiken? Om rattenoverlast te voorkomen is er een simpele en groene oplossing, vertelt Markus: muntplanten zaaien, daar hebben ratten een hekel aan. Andere ondernemers, die al wat verder zijn met verduurzamen merken dat juist hun duurzame karakter zorgt dat ze extra opvallen en zo meer klanten trekken.

Groene lantaarnpalen

Tijdens de Klimaatsafari komen nog meer ideeën voorbij: gevels kun je laten begroeien met klimplanten. Inzaaien mag op gemeentegrond, zolang je maximaal 1,5 tegel uit de stoep haalt en er minimaal 2 meter stoep overblijft. Je kan overdekkingen voor auto’s bouwen, met groene daken en zonnepanelen. Is dat niet erg duur, vraagt een van de deelnemers. Groene daken kosten inderdaad wel wat, maar ze leveren ook veel op: je kan ze gebruiken om water vast te houden en je hebt de opbrengst van de zonnepanelen. Bovendien gaat de dakbedekking langer mee, wat op termijn geld oplevert. Een andere kans: lantaarnpalen laten begroeien, bijvoorbeeld met klimplanten aan spankabels. Al is dat wel iets waarover met energiemaatschappijen afgestemd moet worden.

Voldoende ideeën en mogelijkheden dus voor Schiebroek. Deze zomer ronden Dolmans en Rebelgroup hun werk voor Schiebroek af en daarna is het tijd voor de volgende stap: 10 ondernemers van Schiebroek gaan een subsidieaanvraag doen bij de Provincie Zuid-Holland voor het vergroenen van hun bedrijventerrein.

Subsidieregelingen Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland heeft drie verschillende subsidieregelingen voor bedrijventerreinen. Lees hier meer over die regelingen.

Werklandschappen van de Toekomst

Veel bedrijventerreinen maken de komende jaren de stap naar een groen, gezond, biodivers en klimaatbestendige werklandschappen. Om dat te bereiken hebben bijna 30 partijen zich georganiseerd in het programma Werklandschappen van de Toekomst. Meer informatie: www.werklandschappen.nl

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina