Een mooie oogst bij De Toonladder in Galecop
Groen doet Nieuwegein goed: Samen IN – VOOR – MET de natuur!
OBS De Toonladder in Galecop (Nieuwegein) mag zich al een paar jaren rijk rekenen met 40 meter moestuin. De plantvakken liggen langs de lange zijde van het schoolgebouw, goed in het zicht van de klassen die zich er enthousiast mee bezig houden. Dat doen ze onder begeleiding van hun leerkrachten, hulpouders en een groep toegewijde Groen doet goed-vrijwilligers.
Een heel seizoen lang
“De vrijwilligers plannen een heel moestuinseizoen vooruit,” vertelt moestuin-coach Carin “dus ze bedenken voor elk vak welke gewassen erin komen te staan en ook welke lessen ze met de kinderen kunnen doen in elk seizoen.“ Op die manier maken de beide groepen 5 van De Toonladder een moestuinseizoen van het begin tot het eind mee. “Ze starten in het voorjaar met schonen en zaaien en oogsten vlak voor de zomervakantie. Daarna, als ze inmiddels zesdegroepers zijn, maken ze de tuin klaar voor een nieuwe lichting.”
Samen met (groot)ouders
Elke les zijn er hulpouders van de partij en ook de juffen doen steevast mee. Zo kan de klas in kleine groepjes opgesplitst worden, die onder begeleiding allemaal een eigen takenlijstje krijgen. Sommige ouders komen bijna elke les helpen, maar er is ook een appgroep waarin ouders hun hulp kunnen aanbieden voor zo nu en dan. Deze les heeft zich zelfs een hulp-opa gemeld om een groepje te begeleiden. Ouders zijn er graag meerdere lessen bij, zeker nu het na de scholensluiting vanwege het coronavirus weer kan.
“Het is een mooi excuus om even de tijd te nemen om buiten lekker bezig te zijn,” geeft één van hen met een glimlach toe. Elke les begint al buiten met een korte instructie, vaak in het buitenlokaal van het Tiny Forest dat direct naast de school ligt. “Met die goede gewoonte zijn we tijdens de coronaperiode begonnen toen zo veel mogelijk in de open lucht moest, maar het beviel zo goed dat we het graag erin willen houden,” vertellen de vrijwilligers.
Dit jaar in de moestuin
Vrijwilligers Anita, Maaike en Marloes geven een korte rondleiding langs de moestuin. “We hebben dit hele lange stuk verdeeld in vakken, zodat je gemakkelijk groepjes naar een bepaald stuk kan wijzen,” leggen ze uit. De eerste vier meter bestaat helemaal uit kruiden, daarna volgen zes vakken van zes meter met allerlei groenten. Het is een mooie variatie. “Snijbiet, Chinese kool, goudsbloem, tomaten, artisjokken, aardappelen, suikerboontjes, koolrabi, krulsla, aardbeien,” sommen de vrijwilligers zonder te twijfelen op, ”En niet te missen: deze gigántische zonnebloem!”.
Een persoonlijke ervaring
Alle vrijwilligers vinden het geweldig om samen met de kinderen in de tuin aan de slag te zijn. Sommige kinderen vinden het aan het begin van het jaar eng om met planten om te gaan. Als je ze vraagt waarom dat is, dan krijg je het antwoord: “Ze leven, die kan ik toch niet zomaar uit de grond halen!” Andere kinderen worden juist heel rustig van het werken met de handen in de aarde. Ook het maken van bloemenbommetjes is een geliefde bezigheid. Na die les zijn er heel wat van verspreid in de wijk. Ieder kind krijgt door de verschillende lessen en de hulp van vrijwilligers en klassenouders een persoonlijke ervaring die ze voor altijd met zich meedragen
Proeven uit eigen tuin
De laatste les voor de vakantie staat in het teken van oogsten, klaarmaken en proeven. Elk groepje krijgt drie klusjes mee: iets wieden, iets oogsten en iets klaarmaken om daarna lekker met z’n allen op te eten. Werk aan de winkel dus. Binnen een mum van tijd hebben de inmiddels ervaren moestuiniers hun plantvak vrijgemaakt van onkruid, de juiste delen geoogst en staan ze in groepjes sla te wassen, boontjes te doppen en aardappels te snijden. Al dat werk blijkt de moeite waard als eenmaal iedereen kan proeven. Een aardappelsalade met gekookte koolrabi en een groene salade van snijbiet, krulsla en goudsbloem. En smaakt dat? Alle lege bordjes doen vermoeden van wel!
En volgend seizoen?
Na de zomer heeft deze groep nog een paar moestuinlessen. In de laatste les maken ze de tuin klaar voor een nieuw moestuinseizoen. Een nieuwe groep 5 begint dan weer van voren af aan. De voorbereidingen zijn al begonnen. Nieuwe gewassen, nieuwe lessen en natuurlijk nieuwe leerlingen die kennismaken met de moestuin. Iedereen kijkt er erg naar uit.
Over Groen doet goed
Groen doet goed is een samenwerkingsverband tussen 10 Utrechtse gemeenten, IVN Natuureducatie en de Provincie Utrecht. Samen zorgen zij ervoor dat steeds meer kinderen tussen 4 en 12 jaar de natuur in hun eigen omgeving ontdekken. Lees meer op www.ivn.nl/groen-doet-goed.