Noord-Holland
Bloemen & Planten
donderdag25feb2021

IVN West-Friesland realiseert Voedselbos de Haling door middel van crowdfunding

Hoe leg je als groep IVN vrijwilligers een voedselbos aan? Waar haal je geld voor bomen en struiken vandaan? Hoe pak je crowdfunding aan?

Na een bezoek aan een bestaand voedselbos bestond bij een groepje IVN vrijwilligers de wens om zelf een voedselbos te realiseren in de regio West-Friesland. Het oog viel op een weiland van 1,2 hectare grenzend aan het Streekbos. Het Recreatieschap West-Friesland stond wel open voor het idee, mits ze met een goed plan kwamen. Er waren een aantal voorwaarden waar het plan aan moest voldoen, zoals toegankelijkheid, onderhoud en aansluiting op de rest van het Streekbos.

De afdeling startte een werkgroep die aan de slag ging met een plan. Na een aantal gezamenlijke ontwerpavonden was het ontwerp klaar en werd het goedgekeurd door het Recreatieschap en Staatsbosbeheer als eigenaar van de grond. Voor de verdere uitwerking werd de werkgroep gesplitst in sub werkgroepen bomen, struiken, bodem en grondbewerking, fondsenwerving.

Vervolgens moesten zij op zoek naar financiële middelen om bomen en struiken aan te kopen.  Daarvoor werden een aantal regionale fondsen en bedrijven uit de buurt benaderd. Dat was behoorlijk succesvol. Er bleek in de regio veel sympathie voor het voedselbos.

Een groot bedrag werd opgehaald doormiddel van crowdfunding via “Crowdfunding voor Natuur.nl”.  Daarbij hoorde ook een cursus succesvol crowdfunden.

In totaal hadden zij €5000 nodig voor de aanschaf van bomen en struiken voor het voedselbos.

Donateurs konden kiezen voor verschillende bijdragen (€10, €15, €25, €150 en €250).

Zo konden voor donaties van €10 kleinere bomen aangeschaft worden als de vlier, kweepeer of meidoorn. En voor een bijdrage van €150 wat meer bijzondere bomen, zoals de sneeuwklokjesboom, anna paulownaboom, suikeresdoorn.

Donateurs kregen een bedankkaart met een uitnodiging voor een rondleiding, die gegeven gaan worden als er meer mogelijkheden zijn na Corona. Voor de donateurs van de hogere bedragen hadden zij nog wat extra’s, zoals een bordje bij de boom of een laantje en een workshop eten uit de natuur.

Het  bleek nog best lastig om te crowdfunden tijdens Corona. De afdeling had allerlei activiteiten willen organiseren om onder de aandacht te blijven van potentiele donateurs, maar door de lockdown was dit helaas niet mogelijk. Het was daarom nog spannend of het crowdfunden wel ging lukken.

Ook familie en vrienden werden gevraagd om een boom te doneren en benaderde de afdeling  de krant en radio en werden regelmatig berichten via Facebook gedeeld. Uiteindelijk hebben 98 mensen een boom gedoneerd en hebben zij 5517 euro opgehaald. Ruim gehaald dus.

Het was nog best een hele klus om te crowdfunden, maar met zoveel donateurs is het dat ook wel waard geweest.

Na het crowdfunden hebben leerlingen van het lokale Clusiuscollege wat verhogingen en verlagingen aangelegd in het voedselbos. Dat was net voor het planten van de bomen.

De bomen en bomengrond werden besteld bij een kweker, een hovenier heeft gaten voor de bomen gemaakt  en inmiddels zijn 80 bomen in februari grotendeels geplant. Dat was een flinke klus. De werkgroep prijst zich gelukkig dat een van hun leden veel ervaring heeft in het maken van een goed ontwerp, contacten met kwekers en hoveniers enz. Er is nog veel te doen. Een stukje van het voedselbos is beschermd met wilgentenen en daar komen allerlei stekken van frambozen en bessen, die iedereen uit de omgeving mag komen brengen of planten.

Een lid van de  werkgroep heeft daarvoor met haar dochter een filmpje gemaakt hoe je een struikje kan stekken.

Er zijn nog veel meer wensen om het nog mooier te maken. En er zijn zoveel mogelijkheden voor educatie in het voedselbos.

Volgend jaar wordt het voedselbos officieel geopend tijdens het 50 jarig bestaand van IVN West-Friesland. Ook is de afdeling bezig met een film over de totstandkoming van Voedselbos de Haling.