Natuurmomentje Harry Lips – Natuurgids IVN Zuid-Kennemerland

Natuurmomentje Harry Lips – Natuurgids IVN Zuid-Kennemerland

Harry Lips is sinds 2003 gids bij IVN Zuid-Kennemerland en heeft in al die jaren veel verschillende activiteiten en excursies gedaan. Geregeld verkent hij het duingebied met groepen mensen, van bedrijfsuitjes en familiefeesten tot internationale scholieren. Zijn specialiteit? De natuur in de nacht!

“Ik doe graag activiteiten in het donker. Zo heb ik jarenlang de nachtwachter-excursie gedaan. Daarbij beleven we de magie van de nacht. Het is heel speciaal wanneer de kleuren verdwijnen, je alleen nog silhouetten ziet en je hele andere geluiden hoort dan overdag. De mensen worden tijdens de schemering in stilte door de Schemerschim meegenomen naar de duinen waar ze de Nachtwachter tegenkomen. Deze gids draagt een zwarte cape en een olielampje en is de zogenaamde ‘bewaker van de nacht’. Hij leidt de groep verder door het duingebied en laat ze kennismaken met de nacht. Het gaat er daarbij niet om dat mensen precies te weten komen welke soorten ze tegenkomen, maar vooral het ervaren van het verschil tussen dag en nacht. Zelf ben ik het wel gewend om in het donker op pad te gaan, maar voor veel mensen – en vooral kinderen-  is dit een hele openbaring. Natuurlijk zijn er ook weleens mensen die het een beetje eng vinden, vooral als ze bijvoorbeeld plotseling een bosuil horen krijsen. We stellen hen dan op hun gemak en leggen uit dat dat gewoon dieren zijn die in de nacht actief zijn en dat je daar niet bang voor hoeft te zijn. 

Een andere ‘duistere’ activiteit is de vleermuizenexcursie op buitenplaats Elswout. We gaan daarbij met behulp van een batdetector op zoek naar vleermuizen, je kunt daar wel vijf verschillende soorten vinden! Terwijl we in het donker een wandeling door het bos van Elswout maken vertellen we over de vleermuizen en waarom ze juist hier leven. Bijvoorbeeld dat ze in holtes in de eeuwenoude bomen hun jongen grootbrengen in de zomer en overwinteren in de monumentale gebouwen. Het is altijd spectaculair als we een watervleermuis kunnen spotten in het licht van een zaklantaarn. Die halen in hun jacht op insecten allerlei acrobatische toeren uit vlak boven het water.

Helaas zijn deze activiteiten voorlopig stil gelegd, omdat het moeilijk is om afstand te houden in het donker. Maar ik ben pas verhuisd en ik heb gelukkig genoeg te doen. Wat mij direct opviel toen we hier kwamen wonen was dat er een kolonie mussen in de buurt zit, die in het voorjaar onder de dakpannen zaten te broeden. Het zijn echte druktemakers: dan hebben ze weer ruzie met veel kabaal en dan zie je de ouders weer achter de jongen aan zitten. Er is ook wel eens een klein dramaatje, bijvoorbeeld een jong dat nog niet kan vliegen en uit het nest valt. Laatst zaten er wel een stuk of zeven mussen tegelijk een stofbad te nemen in de tuin. Ze ‘badderen’ dan in het losse zand om ongedierte uit hun veren te krijgen. Geweldig om te zien, het is af en toe net een soap met allerlei belevenissen!”  

Accepteer cookies

Ook Natuurgids worden?

De Natuurgidsenopleiding is een unieke opleiding voor iedereen die natuurgids wil worden. Je leert over de natuur én hoe je anderen enthousiast kunt maken en kunt leren over de natuur. 

IVN leidt al 60 jaar natuurgidsen op. Inmiddels staat de teller boven de 16.000 natuurgidsen die overal in Nederland mensen laten zien hoe interessant en leuk de natuur is. Een opleiding door vrijwilligers voor iedereen die ook actief een steentje bij wil dragen aan de natuur. Als je de opleiding afrondt, krijg je een landelijk erkend diploma.  

Meer informatie

Deel deze pagina