Natuurmomentje Annemiek Beckers – IVN Natuurgids Gooi eo

Natuurmomentje Annemiek Beckers – IVN Natuurgids Gooi eo

Annemiek Beckers is al vele jaren natuurgids bij IVN Gooi en omstreken. Ze is actief bij de jeugdwerkgroep en alle jeugdactiviteiten van IVN Gooi eo. Het gaat Annemiek vooral om natuurbeleving. Dat zit voor haar in kleine dingen die ze tegenkomt en momentjes die haar overkomen. Iedere dag en iedere week zijn dat weer andere dingen.

Vanochtend ging ze bijvoorbeeld naar haar yogales die door corona in een boomgaard wordt gegeven. “Ik stond in het natte gras met m’n blote voeten, rook de geur van schapen en voelde de wind in m’n gezicht die me langs mijn wang streelde. Ook zag ik de regenboog in een dauwdruppel van een grasspriet. Dat is wonderschoon geluk. Het hoeft niet groots te zijn.”

Vaak komen er spontaan Haiku’s (Japanse dichtvorm) bij haar naar boven naar aanleiding van wat ze ziet of ervaart, zo ook deze:

Natuur om me heen
Iedere dag nieuw plezier
Wonderschoon geluk

Annemiek vindt het fijn om haar natuurervaringen te delen met anderen. Ze loopt één keer per seizoen mee met mensen uit het wijkcentrum bij haar in de buurt. Het zijn onder andere mensen met een beperking met wie ze dan een zogenaamd ‘groenmomentje’ deelt. “Afgelopen week liepen we met elkaar en zagen bijvoorbeeld de Teunisbloem. Dan laat ik ze zien welke bloemen de avond tevoren zijn opengegaan. Ik vertel hoe spannend het is om dit moment mee te maken, maar dat dit aandacht en geduld vraagt. En hoe je dan beloond wordt met een heerlijke geur.

Teunisbloem_collage_natuurmomentjeIk probeer mensen zoveel mogelijk aan te spreken op hun zintuigen, mensen laten ruiken, laten proeven. Het gaat om verwondering, dat ze zeggen ‘ooh ja’ of dat ze weer even kind worden.

Zo kan ik mezelf als de dag van gisteren herinneren dat ik als kleuter met mijn vader in de moestuin was. Hij trok een worteltje uit de grond, veegde de aarde af langs zijn broekspijp en gaf het me. Die smaak van dat worteltje kan ik nòg proeven. Daarom vind ik het ook zo leuk en belangrijk om met kinderen in de natuur iets te doen. Ik hoop dat ze doordat ze genieten in de natuur en zich verwonderen, ze ook gaan ervaren hoe mooi natuur is en hoe kostbaar. En dat ze dat meenemen in de rest van hun leven.

Natuur is voor mij altijd een ervaring die gelukkig kan maken en dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een klein driekleurig viooltje dat ineens op ons pad tussen de tegels naar bovenkomt. Het is bijzonder om te zien dat net daar dat plantje zichzelf uitgezaaid heeft.”

Annemiek was ook jarenlang actief voor Het Bewaarde Land (Natuurbelevingsproject voor kinderen van de basisschool) in Baarn. Daar heeft iedereen een zogenaamde bosnaam en Annemiek heette Berk. Op de heide bij haar in de buurt staat een Berk waar ze een speciale band mee heeft. Hij heeft een bijzondere vorm en je kan er daardoor ook in zitten. Ze kent hem al jaren en door alle seizoenen heen. Dit is hem:

Berk_natuurmomentje

Ook Natuurgids worden?

De Natuurgidsenopleiding is een unieke opleiding voor iedereen die natuurgids wil worden. Je leert over de natuur én hoe je anderen enthousiast kunt maken en kunt leren over de natuur. 

IVN leidt al 60 jaar natuurgidsen op. Inmiddels staat de teller boven de 16.000 natuurgidsen die overal in Nederland mensen laten zien hoe interessant en leuk de natuur is. Een opleiding door vrijwilligers voor iedereen die ook actief een steentje bij wil dragen aan de natuur. Als je de opleiding afrondt, krijg je een landelijk erkend diploma.  

Meer informatie

Deel deze pagina