Op 7 Friese scholen wordt volgende week gekookt in de klas

Friesland 23 maart 2023
Met het project ‘Kok in de Klas’, onderdeel van het programma Smaaklessen, gaan leerlingen komende week met een echte kok een gezond gerecht klaarmaken. Speciaal hiervoor heeft tv-kok Sandra Ysbrandy een recept gemaakt; gezonde sushicups. De scholen die meedoen, krijgen alle ingrediënten en lesmaterialen opgestuurd en duiken volgende week de keuken in. Door deze kookles leren kinderen veel over smaak en eten. Het is het vierde jaar dat Kok in de Klas van start gaat. Dit jaar is het aantal scholen dat meedoet verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. In Friesland doen zeven scholen mee.

Weinig kinderen helpen in de keuken

Kinderen zijn nog niet zoveel in de keuken te vinden, zo blijkt uit de nieuwste WUR poll uitgevoerd in 30 klassen van Nederlandse scholen. De helft van de kinderen die ondervraagd zijn, helpt thuis af en toe met het klaarmaken van eten. De andere helft komt zelden in de keuken om te koken.”Dit terwijl je van eten klaarmaken meer leert dan koken alleen, zegt projectleider Marlies Willemsen-Regelink (WUR). Door deze kookles leren leerlingen hoe je een gezond en smaakvol gerecht maakt maar ook vaardigheden als lezen, hygiëne, samenwerken en plannen.”

Voedseleducatie zorgt voor gezond en duurzaam voedingspatroon

Uit onderzoek blijkt verder dat voedseleducatie helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) hebben een grotere kans op een gezond voedingspatroon. Door kennis en vaardigheden, zoals koken, samen eten, proeven en groente verbouwen te combineren wordt de impact van voedseleducatie vergroot. Zo kun je koken in de klas heel goed combineren met een moestuin, een voedselbosje of schooltuin.

Ondersteuning voor scholen

Het is niet altijd makkelijk om voedseleducatie te integreren in het toch al volle onderwijsprogramma. Een beetje hulp is hierbij vaak welkom. Scholen of kinderopvangorganisaties die aan de slag willen met het thema voedsel, kunnen zich nog tot 17 april aanmelden voor de ‘Stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten!’. Deze bijdrage kan besteed worden aan hulp bij moestuinieren, excursies naar bijvoorbeeld een agrarisch bedrijf of een kas of voor het invliegen van een gastdocent. Deze bijdrage is onderdeel van het programma Jong Leren Eten, dat kinderen en jongeren wil leren om blijvende gezonde én duurzame voedingskeuzes te maken.

Ontdek meer over

Deel deze pagina