Kleuters ontdekken de fascinerende wereld onder hun voeten tijden Buitenlesdag 

Friesland 4 april 2023

Vandaag is het weer Nationale Buitenlesdag, een dag waarop Jantje Beton en IVN Natuureducatie alle leerkrachten oproepen om naar buiten te gaan. Frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn goed voor fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Buitenles is niet alleen gezond, het is ook goed voor de leerprestaties van de kinderen en bovendien is het ook nog eens heel leuk. In Leeuwarden gingen de kleutergroepen van IKC De Sprong tijdens deze dag ondergronds en ontdekten de fascinerende wereld onder hun voeten.

 

Welke diertjes wonen er allemaal op en in de grond? Wat doen zij daar? Waarom zijn ze zo belangrijk voor een gezonde bodem? Vragen die in deze tijd belangrijker lijken dan ooit en waar veel belangstelling voor is, wat blijkt uit de enorme opkomst voor de film ‘Onder het Maaiveld’ die momenteel draait in Nederlandse filmtheaters en bioscopen.

Ondergronds ontdekken

Tijdens de Buitenlesdag in Leeuwarden nam een IVN-schoolgids de kinderen mee naar deze ondergrondse wereld, rondom hun eigen school. Met behulp van zoekkaarten konden de kinderen volop op onderzoek uit en al speurend en gravend ontdekken welke diertjes er eigenlijk allemaal onder hun voeten leven. Om ze nog wat beter te kunnen bekijken, werden de gevonden diertjes vervolgens getoond op het digibord met USB microscoop. Zo vergroot zie je pas echt goed hoeveel pootjes pissebedden eigenlijk hebben! Om de komende weken nog meer te kunnen leren over het leven in de bodem richtten de kinderen tot slot een terrariumbak in voor de gevonden slakken, pissebedden en wormen. Natuurlijk kregen ze vervolgens uitleg over hoe ze verzorgd moeten worden in de klas.

Buiten lesgeven kan elke dag!

Dat er tijdens Nationale Buitenlesdag extra aandacht is voor buiten lesgeven is fijn, maar eigenlijk kan het natuurlijk elke dag! Met de ruim 150 lessen uit de online databank op www.buitenlesdag.nl kunnen leerkrachten direct aan de slag. Sinds dit jaar zijn er ook buitenlessen in het Fries beschikbaar. Deze lessen gaan over stoepplantjes en kunnen eenvoudig in de eigen schoolomgeving gedaan worden. Zo kunnen leerkrachten taal- en natuuronderwijs buiten combineren. Deze lessen zijn hier aan te vragen.

Ontdek meer over

Deel deze pagina