Juf Karin eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ van provincie Friesland

Juf Karin eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ van provincie Friesland

Friesland 23 maart 2022

Dinsdag 5 april bekendmaking landelijke winnaar
 

Juf KarinJuf Karin van basisschool De Finne uit Beetsterzwaag is verkozen tot eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ van de provincie Friesland. De juf van de groepen 5 t/m 8 neemt de kinderen bijna wekelijks mee naar buiten voor een lekker frisse les vol beweging. Ze werd daarom veelvuldig voor de titel genomineerd. Samen met de 11 andere provinciale winnaars is Karin Akkerman nu in de race voor de landelijke titel. Op Nationale Buitenlesdag, dinsdag 5 april, wordt duidelijk welke juf of meester zal worden gekroond tot eerste ‘Buitenlesleerkracht van Nederland’.

IVN Natuureducatie en Jantje Beton organiseren dit jaar voor de achtste keer de Nationale Buitenlesdag, dé dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van les krijgen in de buitenlucht. Allerlei onderzoeken tonen al jaren aan dat het geven van rekenen en taal in de buitenlucht een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Het is gezond, kinderen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de lesstof blijft beter hangen. Desondanks wordt nu amper 1 procent van de lessen buiten gegeven. Wat IVN en Jantje Beton betreft moet dit percentage binnen afzienbare tijd zijn opgehoogd naar 25 procent.

Leren door doen en ervaren

Mede daarom wordt dit jaar voor de eerste keer de verkiezing tot ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ georganiseerd. IVN en Jantje Beton hopen met de mooie voorbeelden uit heel het land ook andere juffen en meesters te inspireren vaker buiten les te geven. Karin Akkerman van De Finne draait er haar hand niet voor om. Leren door doen en ervaren is haar motto. Kinderen krijgen buiten prikkels waardoor ze juist nieuwsgierig worden.

Schrijfles op het plein met stoepkrijt, met elkaar op zoek naar kleine beestjes onder de heg of lekker lezen op een rustige plek op het schoolplein. Soms haalt juf Karin buiten zelfs naar binnen voor nader onderzoek. De mogelijkheden zijn eindeloos! Juf Karin wordt gezien als een enthousiaste inspiratiebron, die haar collega’s graag aanspoort om ook naar buiten te gaan met hun klas.

Op Nationale Buitenlesdag zal juf Karin ook dit jaar weer wat creatieve lessen uit haar hoge hoed toveren. Daarnaast ontvangt ze net als de andere provinciale winnaars nog deze week een speciaal spellenpakket van spellenuitgever Unbox Now, te gebruiken voor interactieve buitenlessen.

Landelijke verkiezing

De twaalf winnaars van de provinciale verkiezingen zitten de komende weken nog even in spanning. Een deskundige jury én een kinderjury steken de koppen deze dagen bij elkaar om te bepalen wie zich vanaf 5 april een jaar lang ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ mag noemen. De winnaar ontvangt niet alleen een mooie bokaal, maar ook €2000,- aan prijzengeld, beschikbaar gesteld door Unbox Now voor de aanleg van een speciale buitenlesplek.
 

Deel deze pagina