Friese kindermenu’s bedenken

Friese kindermenu’s bedenken

Friesland 9 februari 2022

In restaurants bestaat een kindermenu vaak uit patat, kipnuggets of een pannenkoek. Lekker, maar het kan veel gezonder! Met het programma Kindermenu 2.0 van Jong Leren Eten zetten we gezonde, regionale én lekkere gerechten voor kinderen op menukaarten van Friese restaurants. Het is een mooie manier om in de klas met het thema voeding aan de slag te gaan.

Wat vragen we van gemeenten?

Gemeenten kunnen op verschillende manieren aan de slag met Kindermenu 2.0. Zo kunnen meerdere scholen meedoen, die met elkaar gaan strijden om het beste menu. Of je kan ervoor kiezen om het project met één school te doen, met een uitgebreider programma. Samen kiezen we voor een vorm die het beste past bij de doelstellingen van de gemeente.

Door het programma Jong Leren Eten en een financiële bijdrage van de Provincie Friesland is een groot gedeelte van het project al gefinancierd, waaronder de inzet van de makelaars. Eventuele extra kosten zijn afhankelijk van de concrete invulling van het programma. Wat we wel vragen is: 

  • Betrokkenheid van een JOGG-regisseur of gezondheidsbevorderaar van de gemeente in de voorbereiding van het project en bij afstemming over communicatiemomenten. 
  • Een afgevaardigde voor de jury en eventueel voor het persmoment. 

Hoe werkt het? 
 

  • De Jong Leren Eten Makelaars zoeken restaurants die mee willen doen en benaderen de in overleg bepaalde scholen. 
  • De restaurants en scholen werken samen met leerlingen aan gezonde, duurzaam en lokaal geproduceerde kindermenu’s. Hierbij ondersteund door de JLE-makelaars, die ook zorgen voor inspiratie in de vorm van supermarktsafari’s, excursies naar boerderijen, Smaaklessen etc.
  • Een deskundige jury kiest het winnende recept.
  • Het winnende recept komt op de kaart te staan van het deelnemende restaurant en de schoolklas wint een kookworkshop onder begeleiding van de chef-kok van dit restaurant. 

Aan de slag?

Wil jij in jouw gemeente meer gezonde, duurzame kindermenu’s in restaurants en kinderen leren om gezonde keuzes te maken? Neem contact op met de Friese Jong Leren Eten makelaar Agnes Schiphof van IVN Natuureducatie: a.schiphof@ivn.nl 
 

Accepteer cookies

 

Deel deze pagina