Groep mensen wandelt naar een traditioneel bakstenen huis met rieten dak, omringd door bomen. Overig

Educatiesafari 2025: De Kracht van Eten

Friesland 5 november 2025

We doen het elke dag, eten. Hoe ontzettend veel invloed heeft onze voeding dan wel niet op leren, gezondheid en ons dagelijks leven? Tijdens de Educatiesafari namen deelnemers dit vraagstuk onder de loep. Aan de hand van interactieve workshops en onder begeleiding van inspirerende experts op het snijvlak van voeding en gezondheid werd de kracht van eten glashelder!

Op donderdag 30 oktober verzamelden zo’n vijftig professionals vanuit heel Noord Nederland zich op de karakteristieke locatie De Slotplaats, gelegen tussen de Bakkeveense bossen. Na een gezonde netwerklunch verzorgd door chef Jouke van de slotplaats startte de plenaire opening. Deelnemers werden aangemoedigd in gesprek te gaan met iemand die ze nog niet kenden over de vraag ‘wat heeft jou gisteren gevoed?’ Na een aantal geanimeerde gesprekken was het tijd voor de eerste workshopronde!

Twee vrouwen praten vrolijk buiten, met anderen onscherp op de achtergrond.

Het Leefstijlroer

Huisarts Inge Hamming nam de deelnemers mee in wat het betekent om gezond te leven aan de hand van het leefstijlroer. Ze vertelde haar inspirerende verhaal en over hoe logisch het is om als huisarts een voedselbos aan te planten. Na haar eigen worsteling met gezondheid kwam ze er namelijk achter dat gezondheid veel meer is dan alleen de zorg uit het ziekenhuis. Daarom begon zij haar ‘spreekuur in de buitenlucht’, zoals ze de werkochtenden in haar voedselbos beschrijft.

Lokaal eten en smaken uit de natuur

Chef Jouke nam deelnemers mee in de natuur rondom de Slotplaats. Uit de tuin naast het pand mogen deelnemers vrij plukken om zo hun eigen pesto samen te stellen. Oost-Indische kers, brandnetel, er wordt van alles geplukt wat je doorgaans niet zo snel in een pesto terugvindt. Eenmaal terug in de keuken liet Jouke zien hoe je met ‘onkruid’ toch iets heel bijzonders kan maken: brandnetelblaadjes werden in een tempura beslag gedoopt en vervolgens kort gebakken. Hierop kwam dan een dotje van ieders unieke pesto. Het resultaat mag er zijn.

Eten van allerlei kanten bekeken

De Slotplaats’ eigen Mieke begeleide een interactief gesprek over hoe breed het begrip ‘voeding’ eigenlijk is. Behalve je lichaam, heeft voeding ook directe invloed op je emotie, energie en gedrag. Opvallend aan deze workshop is hoe veel kennis en kunde er aanwezig is in de groep en hoe de deelnemers samen tot nieuwe inzichten komen.

 

Groep mensen zit in een kring binnen, gezellig onder houten balken en lamplicht.

Tevreden en gevoed

De dag werd afgesloten met een bruisende alcoholvrije borrel. Het volume van de gesprekken die gevoerd werden was een testament van het succes van de dag. Naast dat er nieuwe kennis en inzichten zijn opgedaan, zijn er nieuwe connecties ontstaan en gaan de deelnemers tevreden en gevoed naar huis. Bedankt aan allen die erbij waren!

Glazen met oranje cocktails op een dienblad, op een bar met flessen op de achtergrond.

Ontdek meer over

Deel deze pagina