Allereerste editie BROED Biodiversiteitsfestival een groot succes

Friesland 17 mei 2023

Afgelopen weekend was het zover, de allereerste editie van BROED, hét biodiversiteitsfestival van het noorden. Met zo’n 2000 bezoekers een fantastische dag met een uitgebreid programma en lovende reacties. Het plan is dat BROED ieder jaar in een ander landschap plaatsvindt en het eerste jaar was dat bij inheemse zaden- & plantenkweker Cruydt-Hoeck te Nijeberkoop.

Volwassenen konden kennis opdoen bij de verschillende mini-colleges, workshops, rondleidingen, excursies en demo’s zoals de demo ecologisch maaien en het mini-college Bouwstenen voor Biodiversiteit. Ook voor kinderen was er veel te doen. Van waterdiertjes zoeken en bestuderen, tot zaadbollen maken en van turen in de Turegluur tot een NatuurBingo. En op cultureel vlak kon men luisteren naar Stellingwarfse verhaelen, dans bewonderen en op de natuur geïnspireerde muziek beluisteren.

De Kathedraal van Alle Wezens

Door een tuintegel mee te nemen in ruil voor een plantje van Cruydt-Hoeck is met heel veel tegels aan de Kathedraal voor alle Wezens gebouwd. In het wensbos konden bezoekers inspiratie opdoen voor hun belofte aan biodiversiteit. De markt stond vol met kramen waar je advies kon inwinnen, handige materialen kon aanschaffen of heerlijke producten uit de streek kon kopen, die geproduceerd waren met aandacht voor biodiversiteit. En bij het horecaplein werd er gedanst, gelachen en genoten van de overheerlijke biodiverse versnaperingen.

Aanmoedigingsbijdrage

Een nieuwe biodiverse fietsroute door de Gemeente Ooststellingwerf is tijdens BROED officieel geopend en burgerinitiatieven langs de route kregen een aanmoedingsbijdrage voor hun initiatief uit handen van de wethouder, mogelijk gemaakt door het Herstelprogramma Biodiversiteit Fryslân en de Gemeente Ooststellingwerf.

Over BROED

Het festival werd georganiseerd door Stichting Kening in samenwerking met vele partners, waaronder Provinsje Fryslân en IVN Natuureducatie en maakt deel uit van het Herstelprogramma Biodiversiteit Fryslân. Gratis toegang tot het festival was mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Ooststellingwerf.

 

Deel deze pagina