Tuin en moestuin

Onkruid, onkruid, onkruid….

Vervelend, mooi of lekker?

Soms kan onkruid heel vervelend zijn! Onkruid zijn dié plantjes die op een plek groeien waar je ze niet wilt hebben. Ze zijn spontaan in je tuin, pot of bak gekomen en je hebt ze niet zelf gezaaid. Op sommige plekken staan deze plantjes te dicht op je gezaaide plantjes en nemen ze voeding, water en licht weg voor de groenten. Daarom haal je ze weg.

De bekendste onkruidsoorten zijn: gras, kweekgras, heermoes, zevenblad, paardenbloem, brandnetel en madeliefje. Heb je wel eens gehoord van deze namen? Zoek ze anders eens op?!

Onkruid is vervelend als ze te dicht bij je groenteplantjes staan. Maar onkruid is ook heel belangrijk voor onze insecten! Zo zijn er allerlei vlinders die hun eitjes leggen in bijvoorbeeld de brandnetelplant. Dus als onkruid niet in de weg staat, dan kun je ze beter laten staan.

Onkruid weghalen als de plantjes in de weg staan. Hoe doe je dat?

Als je onkruid uit de tuin haalt, doe het dan heel voorzichtig. Onder de grond zitten wortels van je groenteplantjes. Die wil je niet kapot maken als je het onkruid uit de tuin haalt. Met droog weer lukt dit minder goed dan met nat weer.

Als het plantje groot is, heeft het vaak ook een dikke wortel. Zoals een paardenbloem. Als je een paardenbloem weg wilt halen, pak dan een schepje en probeer de hele wortel uit de grond te scheppen. Zijn het kleine plantjes? Dan hebben ze vaak ook kleine worteltjes. Dan kan je het plantje met je handen uit de grond te trekken. Dit doe je bijvoorbeeld bij gras.

Ontdek meer over

Deel deze pagina