Neemt Japanse Duizendknoop jouw buurt over? Kook er eens mee!

Neemt Japanse Duizendknoop jouw buurt over? Kook er eens mee!

IVN 28 mei 2019

De Japanse Duizendknoop is een mooie plant, maar zorgt in heel Nederland voor grote problemen. Vooral in Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Overijssel en lang de kust groeit de plant overal dwars doorheen en beschadigt wegen en gebouwen. Gemeentes zitten met de handen in het haar omdat de plant lastig te bestrijden is. Gelukkig kan iedereen een beetje helpen met bestrijden, wist je bijvoorbeeld dat je hem goed kunt eten?

De Japanse Duizendknoop groeit in zo’n beetje alle omstandigheden goed en snel: in het voorjaar maar liefst 20 centimeter per week. Daarnaast verspreid het onkruid zich als een razende. Dit gebeurt niet via zaadjes, maar via de wortels van de plant die zo’n vijf meter lang kunnen worden. Een klein stukje wortel, een afgebroken tak of een jonge scheut is genoeg om een nieuwe plant te beginnen. In veel gevallen verspreiden mensen de plant per ongeluk. Resten Duizendknoop belanden bijvoorbeeld bij het GFT die vervolgens weer als compost gebruikt worden. 

Helpen met bestrijden

De plant zorgt voor onveilige (verkeers)situaties doordat het door asfalt heen groeit en hij verdringt inheemse flora in natuurgebieden omdat de plant zo resistent is. Bestrijding is hierdoor lastig en arbeidsintensief, maar wel mogelijk. Injecteren met heet water, afdekken met een doek of veelvuldig maaien zodat de plant uitgeput raakt of met wortel en al verwijderen zijn mogelijkheden. Vergeet niet de resten bij het gewone restafval te gooien dat verbrandt wordt, anders heeft al je werk weinig zin gehad. Voor wie het groots wil aanpakken kan grazers op zijn land zetten, schapen en varkens zijn gek op de plant. Of ga aan de slag in de keuken met leuke recepten.

Koken met Duizendknoop

De plant laat zich makkelijk verwerken in recepten, online vind je genoeg inspiratie. Qua smaak is de plant te vergelijken met rabarber, maar dan is het wat zachter van smaak. Net als van rabarber kun je compote maken van de jonge stengels, maar hij doet het ook goed in taarten, bijvoorbeeld een crumble. Verwijder de blaadjes, was de stengels en snijd in stukjes. Meng met ander fruit, bijvoorbeeld frambozen, en suiker en bedek met een kruimeldeeg. Schuif 35 minuten in de oven en voila! Liever een hartig gerecht? De onderste delen van de grote stelen kun je makkelijk vullen met bijvoorbeeld kaas en noten of wat je maar lekker vindt en in een spuitzak kan. Was en schil de stengel en snijd hem door aan beide kanten van de knoop. Meng de ingrediënten voor de vulling en doe in een spuitzak. Vul de stengels en zet het 15 minuten in de oven. 

Weten waar je het kunt plukken? De gemeentes Amsterdam en Rotterdam maakten een speciale kaart van waar de Japanse Duizendknoop precies staat in de stad.

Geschiedenis van de plant

De Japanse Duizendknoop is een zogenaamde invasieve exoot. Dat betekent dat de plant hier niet van nature voorkomt, maar zich wel erg goed thuis voelt. Hij woont hier al sinds de 19e eeuw. De Duitse arts Von Siebold nam de plant vanuit Azië mee naar Nederland waar hij in Leiden een kleine exotische tuin had. Al snel veroverde de plant letterlijk en figuurlijk heel Europa met zijn mooie groene bladeren en witte bloemetjes. Toch keerde het tij toen men merkte dat de plant wel heel krachtig was. In Engeland heeft de plant zoveel schade aangebracht dat hij niet vervoerd mag worden zonder speciale vergunning. 

Deel deze pagina