Natuuracademie
Natuur
dinsdag13apr2021

Op Padcast #5: de wilde bij met natuurgids Anneke

De wilde bij is de laatste tijd letterlijk het buzzwoord van de natuur. Maar wat is een wilde bij nou eigenlijk? En waarom is deze zo belangrijk voor de natuur? In de nieuwe Op Padcast neemt IVN natuurgids Anneke ons mee op zoek naar de wilde bij.

Anneke is naast natuurgids ook bijenexpert en heeft eerder voor IVN een les over de wilde bij ontwikkeld voor Drenthse scholen en bijgedragen aan het Handboek voor bijenfans van Gerard Sonnemand en Jasper de Ruiter. In deze podcast neemt ze ons mee naar plekjes rondom Nijmegen waar ze ons meer leert over het verschil tussen een wilde bij en een honingbij, hoe haar interesse in bijen is ontstaan en wat jij kan doen om de wilde bij te helpen.

Luister de IVN Op Padcast via de bekende podcastspelers zoals SpotifyGoogle Podcasts en Anchor.

Extra informatie over bijen

Wil je wat meer de diepte in? Natuurgids Anneke heeft een paar tips waar je wel even zoet mee bent.

  • Natuurpunt biedt veel informatie, waaronder een bijenfolder met oa uitgebreidere uitleg van soortherkenning van enkele eenvoudig te herkennen soorten en een plantenlijst per plek. Zo zorg je ervoor dat jouw gazon, balkon en tuin een heerlijke plek wordt voor bijen. 
  • De Nederlandse Bijen is een uitgebreide website met o.a. per soort foto’s en uitleg over levenswijze. Ook hier vind je uitgebreide lijsten met planten en bloemen waar de bij blij van wordt. 
  • Bestuivers van EIS en Naturalis, meer voor de gevorderde bijenherkenning.