Cursussen

Cursussen bij IVN

IVN heeft het meest diverse en lokale aanbod van natuurcursussen in Nederland. Inhoudelijk sterk, persoonlijk en leuk om te doen. Van workshops en mini-cursussen van één theorieles en een excursie tot langere cursussen van meerdere maanden. Over de natuur of over hoe je anderen mee kunt nemen naar buiten. De keuze is reuze. Met de knop hieronder kom je bij ons totaalaanbod. Daar kun je zoeken naar een cursus bij jou in de buurt.

Totaalaanbod cursussen

Natuurgidsenopleiding

Ook kun je bij IVN al ruim 60 jaar de unieke Natuurgidsenopleiding volgen. In deze opleiding van 1,5-2 jaar van ongeveer 1 dag in de week krijg je een brede basis aan natuurkennis en leer je hoe je mensen mee naar buiten neemt.

Meer informatie over de Natuurgidsenopleiding


Veelgestelde vragen

Moet je al veel weten over de natuur?
Nee. We delen onze kennis over de natuur graag met iedereen. Daarom heb je meestal ook geen voorkennis nodig. Mocht iets wel voor gevorderden zijn, dan staat dat aangegeven.

Waarover gaan de cursussen?
We hebben 2 typen cursussen:

  • Over de natuur. Leer alles over vogels, planten of paddenstoelen. Maar ook over de sterren of natuurfotografie. En dit zijn maar een paar voorbeelden.
  • Leer anderen meenemen naar buiten. Dan krijg je een basis mee over de natuur, maar leer je vooral hoe je de natuur leuk en interessant kunt maken voor anderen. Bijvoorbeeld in de natuurgidsenopleiding of natuuroudercursus.

Wie organiseren de cursussen?
Lokale IVN-afdelingen geven de meeste cursussen. Vrijwilligers organiseren en geven de cursussen. Dat is heel fijn, want zij kennen de natuur bij jou in de buurt het beste. Ben je benieuwd of er een afdeling bij jou in de buurt zit?

Kijk voor het overzicht

Wat kost een cursus?
De lokale IVN-afdelingen zijn autonoom. Zij mogen zelf bepalen hoe duur een cursus is, waardoor prijzen kunnen verschillen. Maar IVN wil graag dat iedereen natuurcursussen kan volgen. Dus de prijzen zijn vriendelijk en daarmee voor de meeste portemonnees goed toegankelijk.

Moet ik lid zijn om een cursus te mogen volgen?
Voor de natuurcursussen niet. Voor een aantal van de gidsencursussen wel, in verband met verzekeringen wanneer je anderen mee naar buiten neemt. Wel krijg je meestal korting als je lid bent van IVN. En met een lidmaatschap steun je het werk van IVN.

Waar kan ik meer informatie krijgen?
Wil je informatie over een specifieke cursus? Kijk dan op de webpagina van die cursus. Daar staan de contactgegevens van degene die je meer kan vertellen.

Heb je algemene vragen over cursussen bij IVN?
Neem dan contact op met cursushuis@ivn.nl.