Hoe je aan dieren merkt dat het herfst is Vogels

Hoe je aan dieren merkt dat het herfst is

De herfst staat voor verandering; overal in de natuur zien we dingen veranderen. De bladeren vallen van de bomen en het weer wordt natter en koeler. Ook in het dierenrijk zie je dat terug. Sommige dieren stappen af van hun gebruikelijke routine om zich op de winter voor te bereiden. En iedere diersoort doet dit op een eigen manier!

Feestmaal

Lieveheersbeestjes zijn er in de herfst maar druk mee: eten, eten en nog meer eten. Ze bunkeren wel duizenden bladluizen en zachte prooisoorten. Vooral in het begin van de herfst zie je nog veel lieveheersbeestjes. Later in het seizoen kruipen ze dicht tegen elkaar in een spleet van een boom of steen. Daar gaan ze met een volle buik hun winterslaap in.

Lepeltje-lepeltje

Veel dieren houden van gezelschap tijdens hun winterslaap. Zo kruipen vogels in de koude periodes lekker dicht tegen elkaar aan. Dit doen ze in de open lucht, in holtes of in nestkastjes. Zo houden ze zichzelf warm en zorgen ze voor een veilige slaapplek. De buitenste vogels, met een lage rang, houden namelijk een oogje op de vijand. De vogels in het midden van de groep kunnen wat meer ontspannen.  Kijk tijdens het wandelen eens goed in de bomen, zie je slapende vogels?

IVN #2uurnatuur Challenge vogels herfst
Nieuw jasje

Een dikkere vacht is voor veel dieren vanzelfsprekend in de herfst, maar wist je dat de vacht van sommige dieren zelfs van kleur verandert?  Er zijn dieren die in de herfst een hele andere kleur krijgen! Op het noordelijk halfrond zijn er ongeveer twintig vogel- en zoogdiersoorten die transformeren van bruin naar wit. In zo’n seizoenswisseling komt er een speciaal hormoon vrij dat ervoor zorgt dat de oude vacht langzaam losgelaten wordt. Op deze manier is er weer plek voor een nieuwe vacht. Het bekendste voorbeeld is de hermelijn. Dit kleine zoogdier is in de zomer lichtbruin en heeft een witte buik met zwarte staartpunt. In de winter is het beestje vrijwel volledig wit. Alleen zijn staartpunt blijft zwart.

Een ander dieet

Ook zijn er dieren die in de herfst een ander voedselpatroon krijgen, zoals de baardman. Dit vogeltje leeft in de zomer van insecten die hij tussen het riet vindt. In de winter zijn er minder insecten en schakelt de baardman over op een dieet van zaden. Zijn maag past zich aan dit dieet aan; de maagwand wordt gespierder en dikker. Om de vertering ten goede te doen eet de baardman kleine stenen. Deze steentjes helpen bij het vermalen van de zaden.

IVN #2uurnatuur Challenge baarman herfst
Nu je weet waar je op kunt letten; kijk bij jouw volgende wandeling door de natuur goed om je heen! Wie weet zie je wel een groepje slapende vogels, of een lieveheersbeestje dat zich te goed doet aan een heleboel bladluizen.

Beleef de herfst

Uit onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Juist tijdens de donkere herfstmaanden is het belangrijk naar buiten te blijven gaan!

Doe mee en beleef de herfst optimaal

Zie je buiten!

Ontdek meer over

Deel deze pagina