Jong Leren Eten
Gezondheid
dinsdag12jul2022

De Gezonde Smikkelweken zijn van start

IVN is partner van het programma Jong Leren Eten. Binnen dit programma ondersteunen we de Gezonde Smikkelweken van Spoony. Op maandag 11 juli 2022 werden de Gezonde Smikkelweken officieel geopend door YouTuber Kalvijn bij bso Eigen&Wijzer in Amsterdam Noord. In Utrecht was wethouder Eelco Eerenberg te gast om samen met de kinderen van Partou in Utrecht het zintuigenspel te spelen. Ook Editie NL kwam langs om een mooi item te maken. Naast bakken, koken en spelen met groenten, maakt ook moestuinieren onderdeel uit van het zomerprogramma van de Gezonde Smikkelweken. Wil je meer doen met moestuinieren? Kijk dan op de website van IVN voor tips en (gratis) materialen.

Smikkelweken
De sociale onderneming Spoony organiseert deze zomer op 600 BSO’s de Gezonde Smikkelweken. Zo’n 50.000 kinderen gaan tijdens de zomervakantie op de buitenschoolse opvang zelf gezond koken en leren over gezonde en duurzame voeding. Ook buiten de BSO's kunnen kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar meedoen met dit grootste nationale groenten programma voor kinderen. Het wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere het overheidsprogramma Jong Leren Eten, waarvan IVN partner is.

In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groenten*. Daarnaast heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht of obesitas**, waarbij een ongezond voedingspatroon één van de belangrijkste oorzaken is. Om die trend te keren startte sociale onderneming Spoony afgelopen jaar De Gezonde Smikkelweken, waarbij kinderen spelenderwijs groenten proeven, klaarmaken en ontdekken. In 2021 kregen 120 BSO’s kratten geleverd met groenten, recepten en eetspelletjes. Dit jaar gaan 600 buitenschoolse opvang organisaties aan de slag met het groenten programma, een exponentiële groei van 400%. ‘'Er wordt op BSO’s al zoveel gebakken en gekookt, maar voornamelijk cupcakes en koekjes. Met onze pakketten gaan kinderen met evenveel plezier aan de slag met verrassende groentetussendoortjes. Het is geweldig om te ervaren hoe makkelijk kinderen groenten proeven en eten als ze dit samen doen, door middel van een vrolijke activiteit,” aldus Phaedra Mensen, oprichter en CEO van Spoony.

Zomerprogramma
De kick-off vindt in de eerste week van de vakantie plaats op 600 buitenschoolse opvang locaties in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Deze BSO’s ontvangen op locatie kratten met verse groenten activiteiten, zoals een pakket om van zwarte bonen brownies te maken en een Zintuigenspel waarmee ze gemaskerd onbekende groenten als chayotes en zwarte tomaat ontdekken. “Ik was verbaasd over wat de kinderen allemaal hebben geproefd tijdens het Zintuigenspel en hoe leuk de kinderen dat aan het spelen waren,” aldus BSO-leidster Marjon van BSO het Vossenhol.

Ook thuis gezond smikkelen
Om kinderen te stimuleren ook thuis gezond aan de slag te gaan, krijgen alle deelnemende kinderen een Kook- en Speelboek mee naar huis met recepten, eetspelletjes en challenges. Deze kunnen alleen of met het hele gezin gedaan worden. Kinderen die niet naar de BSO gaan kunnen meedoen via het online platform. Door het meedoen aan de challenges kunnen er 100 prijzen worden gewonnen, van een Cortina fiets, Nike Air Jordans tot een air up drinkfles. Meedoen kan tot 31 augustus 2022.