Groen om te doen
Insecten
zondag19apr2020

Doe-tip: Hommelhuis maken

Dit weekend is de Nationale Bijentelling. Hiermee hopen we meer te weten te komen over hoe het met de bijen in Nederland gaat. Bijen hebben het namelijk steeds moeilijker in Nederland. Wat dacht je ervan om ze nog een extra handje te helpen? 

Hommels

Nu de lente weer is begonnen gaan de hommelkoninginnen eropuit om een nestje te zoeken. Hommels leven net als bijen in een kolonie. Deze wordt door de koningin gesticht. Zij is namelijk de enige hommel die overwintert en heeft de belangrijke taak om zich voort te planten. Dit is niet alleen belangrijk voor de hommel zelf, maar ook voor ons. Hommels zijn namelijk erg goed in het bestuiven van verschillende planten. Waar honingbijen er alleen op uit gaan als het lekker warm is buiten, vliegen hommels ook met koudere temperaturen. Hierdoor zijn ze in de vroege lente tot grote hulp voor fruitboeren, de bloemen in je tuin, maar ook voor bijvoorbeeld jouw moestuintje. Hommels spelen namelijk ook een grote rol bij de bestuiving van verschillende groentes.

hommel

Nestje maken

Dus, wil jij de hommel een handje helpen? Maak dan een hommelhuisje voor ze waar de hommelkoningin haar nestje kan bouwen. Fijn voor de hommel en leuk voor jou om te doen. 

Bekijk hier het filmpje van Agnes Bakker over het maken van een hommelhuisje:

Accepteer cookies

Voor kinderen

De Nationale Bijentelling heeft ook verschillende leuke thuisopdrachten voor kinderen. Zo is er ook voor kinderen een leuke lesbrief over het bouwen van een hommelhuisje, maar ook is er een lesbrief over bloembollen en een bijengame!Zaadbom

 

Nog meer voor de bij doen?

Bekijk al onze bijenproducten in de IVN webwinkel

Bekijk hier de bijenproducten

 

 


Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

 

Blijf op de hoogte van onze nieuwe tips!

Ga je de natuur in?

Wil je even lekker de natuur in voor wat beweging, frisse lucht en een helder hoofd, dan begrijpen wij dat natuurlijk maar al te goed! Geniet vooral van de natuur, maar blijf dichtbij huis en vermijd drukke plekken. Houd altijd de RIVM richtlijnen in acht:

  • Vermijd drukke plekken;
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis;
  • Was je handen zodra je thuiskomt;
  • Houd rekening met elkaar en de natuur.

Houd de site van RIVM in de gaten voor de laatste richtlijnen omtrent corona.

Bron: Landlooper.nl, Agrifirm.nl