Vogels

Een geslaagde vroege vogel wandeling.

Zwolle 17 juni 2023

Op 11 juni om 05:40 uur hadden de eerste deelnemers zich al in het Zandhovebos gemeld. Om 06:00 uur (geplande start) was de groep aangegroeid tot 16 dames en heren. Dit was net te behappen voor 1 gids. Er waren zelfs 2 dames speciaal voor deze wandeling uit Schiedam gekomen en hadden er een weekendje Zwolle van gemaakt….

Op dit gouden uur was het gezang van diverse vogels niet van de lucht. Direct bij het vertrekpunt werden we al getrakteerd op het geluid van de bonte vliegenvanger, niet veel later gevolgd door veelvuldige voedervluchten naar het nestkastje. Op het grasveld waren spreeuwen, merels en een enkele zanglijster druk met het verzamelen van insecten voor het nageslacht. Zoals te verwachten lieten meerdere grote bonte spechten zich zien en horen. Ook de bekende vinkenslag werd waargenomen. Onderweg was een punt waar zowel roodborst als winterkoning druk aan het zingen waren. Zo konden de deelnemers duidelijk het verschil horen tussen hun zang.

De groene specht liet zich helaas niet zien maar was alleen op afstand hoorbaar. Op het veld bij de nieuwbouw van de Mars lieten de tjiftjaf en grasmus zich duidelijk horen. Iets na 08:00 uur waren we bijna bij het startpunt en hebben we de reigerkolonie kunnen zien, waar op sommige nesten de jongen werden gevoerd. Bij het afscheid spraken de deelnemers hun dank en waardering uit en was er belangstelling voor de vogelzang cursus 2024.

Dit was mijn eerste vroege vogel wandeling als gids en ik heb dit als zeer prettig en positief ervaren.

 

Paul van der Horst

Gids bij de vogelzangcursus.

Ontdek meer over

Deel deze pagina