Zwolle
Natuur
Op
zondag30okt202214:00

Kleurrijk Vilsteren

Op zondag 30 oktober is er een excursie ‘Kleurrijk Vilsteren’. Trek je wandelschoenen aan en ga mee met de natuurgidsen van IVN de herfst lucht opsnuiven en de herfstkleuren bewonderen, kortom: genieten in de prachtige omgeving van Landgoed Vilsteren.

Landgoed Vilsteren laat een samenhang van cultuur, natuur, historie en economie zien. Dit maakt het landgoed uniek en dat willen wij graag aan u laten zien.  Wonen, werk, natuur, productie, cultuur en historie gaan hier samen en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vilsteren is een esdorp, dat gekenmerkt wordt door boerderijen, akkers (essen), natte hooilanden (Vecht) en woeste gronden.

Een groot deel van de wandeling is historisch en bij de aanleg van het landgoed rond ca. 1800 bewust voorzien van fraaie landschappelijke elementen. Het landgoed is bijna 1.000 ha. groot. Hiervan is ca. 400 ha. landbouwgrond (grotendeels verpacht aan boeren), ca. 450 ha. is bos en natuurterrein. Het is een particulier landgoed, ondergebracht in een BV. Voor het beheer is de directeur-rentmeester verantwoordelijk.

Huize Vilsteren IVN Zwolle

Aan het begin van de wandeling wordt aandacht besteed aan Huis Vilsteren, dat in de volksmond De Groote Spijker wordt genoemd.
Foto: Annelies FeenstraWe hebben ook uitzicht op een prachtige bijzondere molen voordat we een mooie laan inlopen. Komen we daar paddenstoelen tegen? Er kunnen er velen staan, maar het hangt natuurlijk af van de weersomstandigheden. In ieder geval wordt in de laan aandacht aan paddenstoelen besteed.

De oude Vechtarm aan het eind van de laan laat een hoge natuurwaarde zien, en op de achtergrond zie je oude rivierduintjes; overblijfselen uit de laatste ijstijd. Op dit punt nemen we even de tijd! Nieuwsgierig? Kom dan kijken.

Hierna passeren we een prachtige houtwal, die vroeger een specifieke functie had en nu ook een hoge natuurwaarde. We gaan hier ontdekken wat biodiversiteit is en hoe belangrijk zo’n houtwal is voor de natuur, maar ook voor de landbouw.

In het bos komen we een paar prachtige ‘folly’s’ tegen. Wat die zijn vertellen we je nog niet, maar we verklappen alvast dat je daar kunt genieten van prachtige uitzichten op de natuurlijke, economische en cultuurhistorische aspecten van het landgoed.

Tenslotte willen we tijdens de excursie aandacht besteden aan de herfst. Natuurlijk komen paddenstoelen aan bod en alle zintuigen worden aan het werk gezet!

Zwavelzwam herfstwandeling Vilsteren


De wandeling start om 14.00 uur bij de parkeerplaats van de RK Kerk de Vilsterenseweg in Vilsteren

 


Op de foto staat een zwavelzwam. De foto is gemaakt door Inge de Groot.

 

Algemene informatie

zondag 30 oktober 2022 - 14:00
Locatie: 
Parkeerplaats RK Kerk
Vilsterseweg
7734PD Vilsteren
Nederland
Extra Informatie: 

De wandeling, van ongeveer 5 km, start om 14.00 uur bij de parkeerplaats van de kerk aan de Vilsterenseweg 12, Vilsteren. De excursie is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor IVN wordt op prijs gesteld.

Google Maps image