Kerstmenu

Westerveld 9 december 2024

Omdat we bij IVN weten dat het net zo lekker is om doorgaans vegetarisch of vegan te eten hebben we hier een vegan kerstmenu. Om alvast wat inspiratie op te doen. De ingrediënten kun je gewoon bij de supermarkt kopen en de recepten zijn niet al te moeilijk. 

Lekker eten èn beter voor onze planeet. Eet smakelijk!

Voorgerecht

Pompoensoep met zoete aardappel en gember

Deze soep is nog lekkerder als je het een dag van tevoren klaar maakt.

Ingrediënten (Voor 6-8 kommen soep)

1 oranje pompoen, ongeveer 1 kg
650 gram zoete aardappels
1 ui
3 teentjes knoflook
Blokje verse gember 2×1 cm
200 ml kokosmelk
2 blokjes groentebouillon
1200 ml water
2 theelepels komijn
2 theelepels cayenne peper
Handje verse koriander

Dit heb je nodig

Grote soeppan
Staafmixer

 Aan de slag

  1. Was de pompoen en snijd deze met een groot scherp mes in vier stukken. Haal de pitjes eruit en snijd de stukken daarna in stukken.
  2. Schil de zoete aardappels en snijd ze in plakken.
  3. Snijd de ui, knoflook, gember en koriander goed fijn.
  4. Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de ui en knoflook goudbruin. Voeg de komijn en cayenne peper toe en bak een minuutje mee.
  5. Voeg de pompoen, zoete aardappel, water en groentebouillon blokjes toe en breng aan de kook. Kook 15 minuten en pureer daarna met een staafmixer tot een dikke soep.
  6. Voeg de kokosmelk toe en roer goed door elkaar.
  7. Serveer de soep met wat blaadjes koriander en een scheutje kokosmelk.

Tip: rooster een eetlepel sesamzaadjes in een pan en garneer deze over de soep.

Credits: zonderzooi.nl

Hoofdgerecht

Mini-prei Wellington met paddenstoelen

Ga voor een twist op de beef Wellington: de prei Wellington. De geroosterde prei krijgt een heerlijke, wat zoetige smaak. Lekker in de vulling van gebakken champignons met rokerige amandelen, tijm, knoflook en dragon.

Ingrediënten (voor 4 personen)

2 grote prei
3 eetlepels olijfolie
145 gram Philadelphia plantaardige roomkaas
50 ml extra vierge olijfolie
400 gram kastanjechampignons
3 takjes verse tijm en 2 theelepels gedroogde dragon
2 knoflooktenen
50 gram rookamandelen
1 rol verse bladerdeeg

Dit heb je nodig

Ovenschaal (20×20 cm, ingevet)
Staafmixer met hoge beker

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd 20 cm van het witte deel van de preien. Halveer in de breedte: je hebt nu 4 stukken van 10 cm. (Het overgebleven groene deel gebruik je later.) Verwijder de buitenste bladeren en controleer op zand. Bestrijk de stukken prei met ⅓ van de milde olijfolie en bestrooi met peper. Leg in de ovenschaal en rooster ca. 30 min.
  2. Was ondertussen het groene deel van de prei en snijd in halve ringen. Je hebt ca. 150 g nodig, de rest wordt niet gebruikt. Kook de gesneden prei 5 min. in een pan met een laagje water. Giet af, laat schrikken onder koud stromend water en dep droog. Meng ¾ van de prei met de plantaardige roomkaas en pureer met de staafmixer tot een gladde crème. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Doe de rest van de prei met de extra vierge olijfolie in de hoge beker van de staafmixer en pureer tot een gladde olie. Schenk door een zeef.
  3. Snijd de champignons fijn. Verhit ⅓ van de milde olie in een koekenpan en bak de champignons 6-8 min. met peper en eventueel zout op hoog vuur, zodat zoveel mogelijk van het vocht verdampt. Druk goed aan, zodat ze een mooi goudbruin korstje krijgen. Roer niet te veel en laat een beetje aanbakken. Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm en snijd de knoflook fijn. Draai het vuur naar middelhoog en bak de knoflook, ⅔ van de tijm en dragon 3 min. mee. Verdeel over een bord en laat afkoelen. Hak de amandelen fijn en schep door de champignons.
  4. Haal de prei uit de oven en laat 10 min. afkoelen. Verwijder zo nodig de buitenste taaie/uitgedroogde laag.
  5. Leg het verse bladerdeeg met de lange kant naar je toe. Snijd 4 cm van 1 zijkant af. Snijd de grotere lap in 4 gelijke stukken van 15 x 13 cm. Besmeer de deegstukken met het paddenstoelenmengsel, maar laat 2 cm van de randen vrij. Leg de prei net onder het midden van het bladerdeeg en rol op. Druk de zijkanten dicht en naar binnen en pak de prei helemaal in.
  6. Snijd de 4 cm lange reep in de lengte en breedte door, zodat je 4 langwerpige plakken hebt. Snijd ze elk in de lengte in 3 repen en maak een vlecht. Verdeel de vlechten over de pakketjes. Bestrijk de pakketjes met de rest van de olie. Bak de prei Wellington in 25-30 min. lichtbruin en gaar.
  7. Haal de wellingtons uit de oven. Verdeel de preicrème over de borden en maak met de achterkant van een lepel een veeg in de saus. Leg daar de mini-wellingtons op. Besprenkel met de prei-olie en bestrooi met de rest van de tijmblaadjes.

Credits: Albert Heijn

Nagerecht

Chocolademousse met sinaasappelroom

Van vanille tot kardemom: deze vegan chocolademousse barst van de smaken. Lekker met het frisse van de sinaasappelroom.

Ingrediënten (voor 4 personen)

200 gram vegan pure chocola 70%
2,5 theelepel citroensap
100 gram suiker
2 biologische sinaasappels
1 theelepel vanillearoma
700 gram kikkererwten in pot
3 kardemompeulen
200 ml soja om op te kloppen

Aan de slag

  1. Breek de chocolade in stukjes en smelt ze, al roerend, au bain-marie in een vuurvaste kom. Laat afkoelen tot je er met je vinger in kunt dippen, maar hij nog wel warm is.
  2. Laat de kikkererwten goed uitlekken in een zeef en vang het vocht op. Je hebt 150 ml vocht nodig (per 4 personen). Voeg het citroensap toe. De kikkererwten gebruik je nu niet**
  3. Klop het  kikkererwtenvocht met een handmixer in 5 min. zo dik mogelijk. Voeg geleidelijk, en al kloppend, ¾ van de suiker en het vanillearoma toe. Spatel de chocolade in delen door de opgeklopte massa. Verdeel de mousse over de glazen en laat 30 min. opstijven in de koelkast.
  4. Boen ondertussen de helft van de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil. Pers alle vruchten uit. Kneus de kardemompeulen. Breng 150 ml sinaasappelsap (per 4 personen) met de kardemom en de rest van de suiker aan de kook en laat op laag vuur in 10 min. inkoken tot een dikke siroop. Laat 20 min. afkoelen. Schenk de siroop door een zeef.
  5. Klop het plantaardig alternatief voor slagroom stijf en spatel de siroop erdoor. Verdeel de helft van de opgeklopte room over de mousses en bestrooi met het sinaasappelrasp. Serveer de rest van de room ernaast*.

* Room over? Serveer het de volgende dag bij een warme chocomelk of appeltaartje.

** En de kikkererwten? Die kun je de volgende dag met andere groenten die je over hebt wokken en je hebt een nieuwe avondmaaltijd!

Credits: Albert Heijn

Deel deze pagina