Gidsen voor gidsen – eten uit de natuur

Westerveld 17 juni 2025

IVN Westerveld organiseert regelmatig een excursie ‘Gidsen voor gidsen’. Deze excursie is bedoeld voor álle natuurgidsen, óók die niet (meer) actief zijn of nog in opleiding. Samen op excursie, van elkaar leren, ervaringen delen, een nieuwe werkvorm uitproberen enz. Zo krijg je nog meer plezier in het gidsenwerk! Als er nog plek is, zijn andere leden ook welkom.

Eten uit de natuur, oftewel De natuur op je bord!

Veel IVN-gidsen hebben via magazines als Landleven al eens kennisgemaakt met het begrip wild plukken en gelezen wat je vervolgens met de gevonden producten kunt doen om ze tot een lekker en gezond onderdeel van je menu te verwerken. Maar verder dan de geijkte paardenbloem en brandnetel durven de meeste mensen niet te gaan, terwijl er in Nederland wel meer dan 400 eetbare gewassen zijn, zó voor het respectvol grijpen! Je moet alleen weten welke plant, wanneer en welk onderdeel van die plant eetbaar is.

Zaterdag 14 juni gingen we in de Fruithof van Frederiksoord onder leiding van Jantsje Bijmholt niet snoepen van het fruit, maar juist op zoek naar de pareltjes rondom en naast de bomen. In het gras, de bosrand en de waterkant: allen zijn rijk aan eetbare onderdelen. Bij de een kun je de hele plant eten bij de ander de bessen of de noten. Het is bijzonder hoeveel eetbare planten er vlak onder je neus groeien. Jantsje weet als geen ander veel over dit onderwerp te vertellen en zij werd aangevuld door opmerkingen van de deelnemers. Het moet een hele klus zijn geweest om als jager-verzamelaar voldoende voedsel te verzamelen. Bijvoorbeeld allerlei soorten grassen zijn in wezen granen. Door al die zaadjes te verzamelen had je voedzame voeding. Een plant doet altijd z’n best om in de zaden veel energie te hebben, dus daar haal je nuttige voedingstoffen uit. Wel een werk om eerst te verzamelen dan te drogen en te malen waarna je van het meel een broodje kon bakken!

De vele planten die je kunt plukken hebben een wat licht bittere smaak (zoals lof en andijvie). Een goeie tegeltjes wijsheid daarbij is: “bitter in de mond maakt het hart gezond!” Groenten die we vroeger kweekten zijn nu vergeten en vind je soms wel terug in de natuur. Bijvoorbeeld zuring, melganzevoet en melkdistel zijn zulke vergeten groenten. Je kunt de hele plant eten en de zaadjes kun je roosteren en over je yoghurt doen. De grote lisdodde was een leuke verrassing want alles van deze plant is eetbaar en het blad wordt als isolatie gebruikt.

Na afloop was er een kleine proeverij. Juist omdat je dan proeft wat je met al die planten kunt doen maakte het een levendig geheel. Wel 10 verschillende kruiden had Jantsje in de boter en pesto gedaan, van hondsdraf tot paardenbloemen en van kleefkruid tot zevenblad. We kregen een toastje met kruidenboter, met pesto en met een marmalade van lijsterbes. Samen met een limonade van vlierbloesem maakte het een leuke afsluiting.

Deel deze pagina