Landgoed Mildenburg* Landschap

Landgoed Mildenburg

Locatie

Oostvoorne, ingang Hoflaan zie kaart

Beheerder

Zuid-Hollands Landschap

Historie

Landgoed Mildenburg wordt in 1699 genoemd bij de verkoop van een landhuis, dat toen waarschijnlijk uit een eenvoudige hofstede bestond, met schuur, bos en boomgaard. Dit landhuis bevond zich op de huidige wei bij ingang Hoflaan. In 1725 kwam het landhuis in bezit van baron Diederik van Leyden.

In 1736 werd het grondgebied van buitenplaats Mildenburg aanzienlijk uitgebreid. Van Leyden was lid van een belangrijke regentenfamilie en eigenaar van een groot aantal Heerlijkheden op Voorne en elders in Holland. Hij liet in 1748 het aanwezige landhuis grondig opknappen.
Het landgoed werd verfraaid, er kwamen wandelpaden, de nodige tuinbeelden en zelfs een doolhof dat een kopie was van dat van Versailles ontbrak niet.

Mildenburg het oude landhuis

Er bestaat een ontwerp uit 1785 van de aanleg van parkachtige tuinen in het Mildenburg, waarbij we het huidige padenplan nog in kunnen herkennen. Daarnaast waren er economische bezigheden in de vorm van houtproductie, waarbij jaarlijks hout van Mildenburg openbaar werd  verkocht. Het oude landhuis in 1947 afgebroken.

In 1920 is het landhuis het Reigersnest gebouwd, een mooi voorbeeld van architectuur volgens de Amsterdamse school.

Het Reigersnest

Bijzondere kenmerken

Op de wei bij de ingang van de Hoflaan bevindt zich een bijzondere boom: een oude Ginkgo biloba. Dit is geen loofboom en geen naaldboom en behoort tot een van de soorten die nog stammen uit de oertijd.
De brede Lange Laan, een dubbel rijige eikenlaan vormt de as van het landgoed. De laan gaf vanuit het oude landhuis een lange zichtlijn richting de duinen en het theehuis dat zich aan het eind bovenop het duin bevond. Nu is de trap omhoog een fijne speelplek voor kinderen. Deze duinenrij lag tot 1966 nog aan open zee. Met bouw van de Brielse Gatdam kwam het Mildenburg aan het Oostvoorns meer te liggen.
Voor de duinenrij zien we een fraaie oude beukenmanteling, die vroeger beschutting gaf tegen de zeewind aan het houtproductiebos.

Mildenburg duinen

Flora

Op het Landgoed bevindt zich bij ingang Donselaer een stinzentuin, waar bijna 100 verschillende, voornamelijk voorjaarsbloeiende stinzenplanten te bewonderen zijn.
Meer info is te vinden op de website van de stinzentuin.

Verspreid door het bos zien we in het voorjaar veel sneeuwklokjes, daslook, armbloemig look en speenkruid, terwijl in het najaar de grote oranje kolven van de Italiaanse aronskelk opvallen.
Landgoed Mildenburg staat bekend om de grote paddenstoelenrijkdom in het najaar.

Italiaanse aronskelk  schubbige bundelzwam

Fauna

Kenmerkende vogels voor het Mildenburg zijn de boomklever en grote bonte specht. Ook de boomkruiper kom je regelmatig tegen. Met wat geluk kruist een eekhoorn of ree je pad en bij de avondschemering kunnen de vleermuizen tevoorschijn komen. In de -gedeeltelijk met zand bedekte- bunkers vinden zij een goede overwinteringsplaats.

Overige bijzonderheden

Op dit veelzijdige landgoed bevinden zich een boomgaard, bosvijvers, een oude (moes)tuinmuur en een restant van een oude vuurtoren uit de 14e eeuw.

Een wandelroute is te vinden in de IVN route app. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Mildenburg moestuinmuur

juli 2020 Herma Enthoven

Ontdek meer over

Deel deze pagina