Excursies op aanvraag

Excursies in het Nationaal Landschap Zuid-Limburg

Nationaal Landschap Zuid-Limburg is een van de twintig nationale landschappen in Nederland. Zuid Limburg is een gebied met een uniek karakter. Neem maar de steile hellingen, afgewisseld met holle wegen en open plateaus, de groene heuvels, verfraaid door hoogstamboomgaarden en de vakwerkboerderijen, kapelletjes en kruisbeelden: ook het cultuurhistorisch erfgoed is uitzonderlijk. 

Het IVN wil deze kwaliteiten van ons Limburgs landschap bekend maken onder een breed publiek. Meer kennis van ons landschap draagt er immers toe bij om dat landschap veilig te stellen. Het IVN Voerendaal organiseert voor groepen op verzoek geleide wandelingen of excursies door ons landschap. De begeleiding is in handen van deskundige landschapsgidsen van het IVN-Voerendaal.

Thema’s voor excursies

A      Speuren naar sporen in een landschap
Een ommetje over een eiland zonder water, een kalkrijk landschap met bronnen en resten van oude kalkovens. De wandeling voert over veldwegen en land- en bospaden. Aan de hand van een speurtocht ga je zelf op zoek naar het ontstaan en de kenmerken van het landschap waardoor je het landschap leert kennen en waarderen.

B      Kastelenlandschap Voerendaal  
Voerendaal kende ooit 8 kastelen en een kerk uit 1046. We wandelen langs de kastelen en ontdekken de relatie tussen historie en omgevende natuur en cultuur.      

C       Terworm, parel aan de Geleenbeek
Het mooi gerestaureerde kasteel Terworm is het centrum van een landgoed met een watermolen, bronnen, natuurgebied en een Franse tuin. En dat alles met de slingerende Geleenbeek als verbinding.

D      Geuldal bij Wijlre
Onze wandeling voert door het gehuchtje Stokhem naar Berghof  en Keutenberg met een prachtig uitzicht op het Geuldal en wijde omgeving. Een smal pad leidt ons langs de nu eens snelstromende dan weer meanderende Geul en de fraaie beemden van Wijlre.                

E       Panoramawandeling
Al van ver is de molen van Vrouwenheide, het hoogste punt van Voerendaal, te herkennen. We genieten van weidse panorama’s over het Ransdalerveld en de Fromberg met zijn  wijngaarden en holle wegen. En wat is toch dat Eiland van Ubachsberg ?

In overleg met u werken we een excursie uit. Daarbij hanteren we een groepsgrootte van maximaal 20 personen per gids. Per groep vragen we een bijdrage van € 75,-. Mail naar ivnvoerendaal@gmail.com en wij nemen contact met u op.