Son en Breugel
Cursussen
zondag27mrt2022

Geniet jij ook zo van de natuur?

Het begon al als kind: Op zoek naar krutjes, eikels en kastanjes. Maar ook kleine beestjes scheppen uit de sloot en zelf nat worden. Het luisteren naar de fietspomp van het koolmeesje. Verwondering voelen over een rups die in een wonderschone vlinder verandert. 

En nu als volwassene genietend van een wandeling waar populierenlandschappen, beekdalen, heide en akkers elkaar afwisselen. Of kijkend met je verrekijker over de plassen bij de Mosbulten.

Wil jij graag jouw liefde voor de natuur delen met anderen? Zodat ook zij gaan genieten van de natuur om ons heen? Wordt dan natuurgids bij het IVN Son en Breugel.

In het najaar van 2022 organiseert het IVN Son en Breugel samen met de andere IVN-afdelingen van regio Het Groene Woud een nieuwe natuurgidsenopleiding.

Wat leer je?
Je leert hoe je groene activiteiten kunt organiseren en begeleiden. Denk aan het opzetten en leiden van excursies, het werken met basisschoolleerlingen en meer. Tijdens de opleiding zoek je uit wat jij leuk vindt om te doen.

Ook leer je je Het Groene Woud goed kennen. De natuur die er nu te zien is, maar ook het ontstaan en de rol van de mens daarin. De grotere thema's zijn meestal: bodem, water, flora, fauna, ecologie en landschap. Daarnaast is er ook veel aandacht voor duurzaamheid.

Hoeveel tijd kost het?
De opleiding tot natuurgids duurt ongeveer anderhalf jaar. Er zijn ~30 theoriebijeenkomsten en ~20 praktijkopdrachten. Daarnaast is er steeds flink wat huiswerk. Groepsopdrachten en individueel. Je moet rekenen op een gemiddelde tijdinvestering van 6 uur per week (de vakanties uitgezonderd).

Erkend diploma
Na afronding van de opleiding, in het voorjaar van 2024, ontvangen deelnemers het erkende diploma IVN-natuurgids. De opleiding staat open voor alle belangstellenden, maar een intakegesprek behoort tot de procedure van aanmelding. Deelnamekosten bedragen ca.350-400 euro (inclusief lesmateriaal). Vooropleiding is niet vereist, wel hart voor de natuur en zin om met mensen en kinderen om te gaan.

Op donderdagavond 14 april 19:30u is er een (vrijblijvende) informatieavond in de Walnoot in Boxtel. Opgeven kan met een mailtje naar ivn.son.en.breugel@outlook.com.  Voor meer informatie  kijk op de website: https://www.natuurgidsenhetgroenewoud.nl/.