Insecten / Nachtvlinders

Accepteer cookies

Er vliegen, kruipen, lopen, graven en sluipen heel wat kriebelbeesten door ons leven. Iedereen heeft wel eens last van lastige vliegen, stekende muggen, bijtende dazen, in huis binnen dringende mieren, gevaarlijke wespen, … Toch zijn de meeste insecten onschuldige diertjes die voor de mens helemaal onschadelijk zijn. De schadelijke plantenluizen, erwten- en bonenkevers, kooletende rupsen en andere engerlingen zijn namelijk duidelijk in de minderheid. Heel wat insecten zijn nuttig en zelfs onontbeerlijk voor de mens. Lieveheersbeestjes en gaasvliegen verorberen miljoenen bladluizen. Wespen, vliegen en kevers zorgen voor de bestuiving bij heel wat bloemen en dit bij meer dan 80% van onze planten, inclusief onze gekweekte groenten en fruit.

nachtvlinder

Je kunt begrijpen dat we niet meteen met alle insecten gaan beginnen. We willen beginnen met vlinders, bijen en libellen.

Regelmatig worden er nachtvlinders geïnventariseerd met behulp van licht op een laken.  Zo'n één keer per maand, veelal op een woensdagavond. Wil je er een keer bij zijn? Stuur even een mailtje naar ivnrooi@gmail.com, dan hoor je meteen waar en hoe laat er geïnventariseerd gaat worden.

Videoclipje op youtube met een aantal vlinders gezien in 2015

Infraroodvideo van een Dennepijlstaart die aan het opwarmen is >>

nachtvlinderoverzicht_2014.pdf

nachtvlinderoverzicht_2015.pdf

Foto's van kevers op het nachtvlinderdoek >>

Op de Facebookpagina van Gerrit Ketelaars staan enorm veel foto's van nachtvlinders >