Vogels

2024 Het jaar van de huismus

Roden-Norg 24 maart 2024

Huismus heeft ondanks herstel hulp nodig

Informatie over het jaar van de huismus is te vinden op de website van SOVON Jaar van de Huismus | Sovon en op de website van vogelbescherming Nederland 2024: Jaar van de Huismus | Vogelbescherming

Lezing

Op donderdag 15 februari heeft René Oosterhuis een lezing gegeven tijdens een IVN-avond. In de lezing kwamen verschillende onderwerpen aan de orde en werden verschillende tips en items gedeeld, waarvan het leuk is om deze nog even terug te kunnen zoeken.

Artikel over de huismus in Leek en Lettelbert

De verwijzing naar het wetenschappelijk artikel: Dispersie en zwerfgedrag van Huismussen in Leek en Lettelbert. https://stats.sovon.nl/static/publicaties/limosa_2013-86-2-p80-87_oosterhuis.pdf

Doorgeven van geringde huismussen.

Huismussen zijn geringd met een metalen ring en drie kleurringen. Graag doorgeven wanneer je een geringde huismus ziet en liefst met foto aan René Oosterhuis, reneoosterhuis@ziggo.nl (alleen voor de huismus). Ringen worden afgelezen van linksboven naar linksonder en van rechtsboven naar rechtsonder. 

Checklist huisvriendelijke tuin

  • Huismussen eten zaden, granen, bloemknoppen en bessen.
  • Voedsel voor jonge huismussen insecten van inheemse planten.
  • Plaats een drinkbak waar vogels kunnen drinken.
  • Schuilgelegenheid in de vorm van dichte struiken of struiken met stekels en doornen.
  • Voor de hygiëne een zanderig stuk grond om een zandbad te nemen of ondiep water om te badderen.
  • Huismussen leven in groepen en broeden dicht bij elkaar onder dakpannen, in gaten van gebouwen en in nestkasten. Opening nestkast 34 mm.

Zelf meehelpen met tellen

Door tellingen door te geven in de jaarrond tuintelling kan je bijdragen aan de kennis over de huismus als ook andere vogels. Wat is jaarrond telling? Bij de jaarrond tuintelling wordt verwacht dat je minimaal 10 keer per jaar een telling uitvoert. Je kan een weektelling doen; over een week gemeten meld je het hoogste aantal dat je tegelijkertijd hebt gezien. Of een tijdstipmelding; korte telling gedurende een bepaalde tijd. Je kan alle soorten vogels doorgeven, ook bijvoorbeeld overvliegende vogels. Meer informatie hierover op de hierboven genoemde SOVON-website.

Ontdek meer over

Deel deze pagina