Cursus libellen

Ontdek de wondere wereld van de libellen

Libellen zijn fascinerende dieren. Ze vliegen als helikopters laag over het water of langs de bosrand. Vaak zie je ze in je tuin of vijver in de buurt. Meestal zijn ze heel kleurrijk. Heb je ze wel eens diep in de ogen gekeken? Waar wij kijken met twee ogen, hebben zij er duizenden. Wanneer zij elkaar bevruchten, lijken het net circusacrobaten. Vind je libellen moeilijk te herkennen? Wanneer je weet waarop je moet letten valt dat best mee.

Balancerende juffers (Nelleke Sijses)

Hoe ziet de cursus eruit?

In twee ochtenden en twee middagen maak je kennis met de wereld van dit prachtige insect. In de ochtenden behandelen we de theorie. Aan de orde komen bijvoorbeeld: de voortplanting, het gedrag, de ontwikkeling, de bouw en de zintuigen. We gaan ook in op de families en waarin die zich onderling van elkaar onderscheiden en je gaat aan de slag met het herkennen van de soorten binnen enkele families. Wat je leert ga je in de middag in het veld verder onderzoeken. Herken je het gedrag, zie je waarin de families van elkaar verschillen?

Voor wie is de cursus?

Ben je geïnteresseerd in de libellenwereld en vind je het leuk om op onderzoek te gaan, dan is dit een leuke cursus voor je. Voorkennis is niet nodig.

Parende vuurjuffers (Nelleke Sijses)

Wie is de docent?

René Manger is dé libellenkenner van Drenthe. Hij schreef o.a. mee aan het boek ‘Libellen in Drenthe’, (2014). Hij is veldmedewerker bij De Vlinderstichting en doet veel onderzoek naar o.a. libellen. Natuurfotografie en videografie zijn een grote hobby van hem. Zijn werk combineert hij met het geven van lezingen en excursies. Lees meer over de docent op zijn website: https://www.mangereco.nl.

Hoe kan je deelnemen?

  • Opgeven kan alleen voor de hele cursus.
  • Tot 1 mei hebben leden van IVN voorrang, daarna is de volgorde van aanmelding bepalend.
  • Na 1 mei ontvang je per mail bericht of er een plek voor je is. Na betaling is je aanmelding definitief.

Waar
‘t RAShuys
Giezenstraat 3
9305TG Roderesch
Bezoek website Bekijk op Google Maps
  • Kosten: IVN-leden: €37,50. Niet-leden: €50,-. Dit is inclusief cursusmateriaal en koffie/thee.
  • Maximaal aantal deelnemers: 20
  • Aanmelden verplicht: Ja

Nelleke Sijses

Roden-Norg Werkgroepen natuurgids en vlinders en libellen

Ontdek meer over

Deel deze pagina